Vești bune pentru mulți români care stau la bloc, dar și pentru cei care au casă la curte. Executivul a adoptat deja proiectul de lege care vine cu o serie de simplificări în construcții. Despre ce este vorba mai exact?
Nu va mai fi nevoie de autorizație de construcție
Schimbări în legislație pentru românii care vor să-și închidă balconul sau să-și construiască garaj în curte. Noua lege îi va scăpa pe aceștia de birocrație, pentru că nu vor mai avea nevoie de autorizație de construcție.
Partea mai puțin plăcută se referă însă la aspect, pentru că fiecare proprietar își va închide balconul după preferințe în ceea ce privește materialele utilizate și culoarea acestora, fapt ce ar putea afecta estetica generală a blocului.
De asemenea, nu va mai fi nevoie de autorizație de construcție nici pentru cei care stau la curte și vor să-și ridice o pergolă sau o bucătărie de vară. Cu toate acestea, va fi necesară informarea primăriei din localitatea unde efectuați lucrarea de construcție.
„Pentru descurajarea lucrărilor fără autorizaţie de construire, se introduce o autorizaţie de regularizare, care impune conformarea construcţiei la toate normele aplicabile şi avizarea corespunzătoare a documentaţiei. În plus, procedura de regularizare este supusă unei taxări mai mari de zece ori decât cea existentă, ceea ce conduce la un beneficiu important pentru bugetul local”, arată Ministerul Dezvoltării.
Legea a fost adoptată deja de Guvern luna trecută
Este vorba despre proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului şi Construcţiilor. Actul va permite, de asemenea, emiterea autorizaţiilor de construcţie în 65 de zile, termen care în prezent poate ajunge şi la un an.
„Este cel mai important act normativ în construcţii din ultimii 20 de ani, care eficientizează şi simplifică procesele de avizare, autorizare şi monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului şi construcţiilor. Este o lege extrem de aşteptată de domeniile de specialitate, şi nu numai, care codifică 17 acte normative diferite în vigoare”, a spus ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
În plus, pentru asigurarea unei calităţi controlabile a pieţei de construcţii, firmele de construcţii vor fi certificate, iar cele care nu dovedesc că satisfac cerinţele tehnice şi administrative necesare nu pot participa la licitaţiile la care nu sunt certificate. De exemplu, o firmă care nu are specialiştii necesari pentru certificare de lucrări în domeniul sanitar nu va putea participa la licitaţii pentru reabilitări sau construire de spitale, a spus ministrul dezvoltării.
Actul normativ propune şi introducerea taxei de echipare edilitară pentru dezvoltările mari (cu peste 500 de unităţi locative), care se va plăti către bugetul local, cu destinaţia clar definită pentru infrastructură edilitară, rutieră, sanitară, educaţională.