Decizie de pensionare într-o lună și jumătate
După o lungă perioadă petrecută lucrând în Spania, o femeie româncă și-a făcut drumul înapoi în țara natală, unde și-a depus dosarul pentru pensionare. Cu surprindere plăcută, a constatat că decizia de pensionare a venit foarte repede. Aceasta a povestit într-un grup social despre experiența ei, menționând că și-a înregistrat dosarul pe data de 21 august 2023 și că a primit decizia în doar o lună și jumătate.
„Eu eram pensionară în România din 2018. Acum, când am împlinit vârsta de 66 ani și 4 luni, am depus dosarul pentru Spania. Actele le-am depus din România, la data de 21 august 2023 și pe 3 octombrie, mi-a sosit decizia. Nu mai durează cu anii”, a povestit femeia, potrivit Jurnal de Emigrant.
Acest eveniment a stârnit discuții ample și reacții diverse în rândul comunității. Experiența ei, marcată de celeritatea procesului birocratic în Spania, a generat nu doar conversații, ci și reflecții asupra realităților, temerilor și speranțelor diasporei românești.
Regretabil, pentru mulți alți pensionari, obstacolele birocrației în asigurarea drepturilor de pensie nu sunt la fel de ușor de depășit. Românii care au lucrat în străinătate vor avea posibilitatea să beneficieze de o pensie comunitară. Practic, perioada de muncă desfășurată în afara țării va fi luată în considerare, indiferent de țara în care solicitantul își va cere pensia.
La ce vârstă ieși la pensie în Spania, dacă ai cotizat 37 de ani și 9 luni?
De exemplu, în Spania, vârsta de pensionare este stabilită la 65 de ani pentru cei care au cotizat timp de 37 de ani și nouă luni. Cei care nu îndeplinesc această perioadă de cotizare trebuie să aibă vârsta de 66 de ani și patru luni pentru a se pensiona și a primi pensia integrală.
Conform Legii 21/2021, adoptată la 28 decembrie, atunci când o persoană a cotizat timp de 35 de ani, are dreptul la pensionare anticipată, fie în mod voluntar, fie la termen. Mai precis, având în vedere că, conform datelor Epdata, în octombrie 2023, pensia medie lunară era de 1.377,22 euro, persoanele care au contribuit timp de 15 ani obligatorii vor primi o sumă echivalentă cu 50% din baza de reglementare.
Pentru fiecare dintre primele 49 de luni suplimentare, se adaugă la baza de reglementare un procent de 0,21%
În continuarea calculului pentru cuantumul pensiei, pentru fiecare dintre primele 49 de luni suplimentare, se adaugă la baza de reglementare un procent de 0,21%. Începând cu luna 50 și până la luna 209, se aplică un procent de 0,19% pentru fiecare lună. Dacă persoana optează pentru pensionarea anticipată, trebuie să țină cont că reducerile sunt aplicate la cuantumul pensiei după ce acesta a fost calculat și depind atât de modalitatea aleasă, cât și de contribuția anterioară a lucrătorului.
Conform prevederilor Legii 21/2021, adoptată la 28 decembrie, reducerile aplicabile sunt următoarele:
- o reducere de 21% pentru fiecare 3,26% din pensie în cazul pensionării normale;
- o reducere de 30% pentru fiecare 0,63% din pensie în cazul pensionării anticipate involuntare.
Toți cei care sunt angajați în străinătate și au avut experiență de muncă și în România trebuie să înțeleagă că trebuie să solicite pensia în țara unde lucrează în prezent. Aceasta este procedura standard: cererea de pensie trebuie depusă la o singură instituție dintr-un singur stat membru, a explicat directorul Direcției Relații Internaționale de la Casa Națională de Pensii Publice, Maria Luiza Socol Florescu. Cu alte cuvinte, cetățenii români care sunt rezidenți în altă țară vor primi pensia corespunzătoare activității lor acolo, în timp ce cei care se întorc în România vor beneficia de pensia din țara lor de origine.