Departamentul de Stat din Michigan găzduiește mai multe clinici „Road to Restoration” pentru a ajuta rezidenții care au permisul auto suspendat. În 2021, a intrat în vigoare Legea Clean Slate to Drive, prin care nu se mai suspendă suspendă permisul auto din cauza taxelor neplătite. Practic, statul a renunțat să mai suspende permisele șoferilor pentru probleme care nu au legătură cu conducerea autovehiculului, cum ar fi lipsa programărilor în instanță și unele încălcări ușoare ale legislației rutiere.
Cum îi ajută clinicile Road to Restoration din Detroit pe cei rămași fără permis
Departamentul de Stat a decis deja suspendarea a peste 300.000 de dosare care trebuiau să ajungă în instanță. Cu toate acestea, mulți oameni trebuie să facă pași suplimentari pentru a-și recupera permisee. MDOS a trimis scrisori către cei afectați de modificarea legii, explicând starea lor actuală și subliniind că trebuie să ia măsuri suplimentare înainte de a primi din nou permisul.
La clinicile Road to Restoration din Detroit, oamenii pot primi asistență individuală pentru a vedea cum își pot primi înapoi permisele iar atunci când este posibil, beneficiază de serviciile necesare pentru a face acest lucru la fața locului. Asistența este gratuită, dar pot exista taxe sau amenzi care trebuie plătite înainte de a reprimi permisul.
Nu mai obțin permisul de conducere!
Cu câteva excepții, majoritatea americanilor din Generația Z (născuți între 1996 și 2012) nu mai obțin permisul de conducere înainte de vârsta de 18 ani, potrivit unor date administrative din SUA. Conform acestora, în 2021, doar 25% dintre tinerii americani de 16 ani și 42% dintre cei cu vârsta de 17 ani aveau permis de conducere. Definită ca generația născută între 1996 și 2012, generația Z îi reprezintă pe așa-numiții nativi digitali, tinerii care au crescut în era internetului și care acum ocupă aproape jumătate din populația lumii, potrivit The Week.
În 1997, aproape 90% dintre tinerii cu vârsta între 20 și 25 de ani aveau permis auto
Prin comparație, în anul 1997, 43% dintre tinerii de 16 ani și 62% dintre cei de 17 ani aveau permis de conducere, după cum a scris The Washington Post. „Chiar și cei mai în vârstă din Generația Z sunt mult în urmă față de cei din generația ”millennials” (cei născuți între anii 1981-1996). În 1997, aproape 90% dintre tinerii cu vârsta între 20 și 25 de ani aveau permis auto, iar în 2020 ajunseseră la sub 80%”.
Care sunt explicațiile
Washington Post are mai multe explicații pentru această schimbare de atitudine. Este vorba de costul tot mai mare al asigurării auto, teama de accidente, preocupările legate de mediu, confortul pe care îl au în transportul public și aplicațiile de partajare a călătoriei.
„Dacă apare o urgență, pot suna la Uber sau la 911”, a declarat Madison Corr, în vârstă de 24 de ani, din Philadelphia pentru ziarul american. Dar dacă generația Z evită mașinile, cei din generația Baby Boomers (născuți între 1946 și 1964) nu renunță cu niciun chip la șofat. În 2021, 91% dintre cei din generația Baby Boomers, cu vârsta între 70 și 74 de ani, aveau permis de conducere, față de aproximativ 85% în 1997. În plus, 69% dintre americanii de peste 85 de ani aveau, încă, un permis de conducere în 2021 (inclusiv 88% din bărbații de peste 85 de ani). Aceasta este o „creștere considerabilă, de la 43% în 1997”, notează Washington Post.