Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a oferit mai multe informații despre vremea din România. Ea spune că „verile sunt din ce în ce mai calde”, iar iernile au devenit tot mai lipsite de zăpadă.
Potrivit explicațiilor oferite de directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, vremea din România trece printr-o schimbare semnificativă. Specialista este de părere că verile „sunt din ce în ce mai calde”, iar iernile au devenit tot mai lipsite de zăpadă.
Elena Mateescu spune că vremea din România trece printr-o schimbare semnificativă
Elena Mateescu a vorbit despre acest aspect și a explicat cum vede lucrurile.
„Zăpadă vedem din ce în ce mai rar și în prezent. Cu siguranță vorbim de noțiunea de climă temperat continentală datorită poziției unde ne aflăm, dar niciun sezon nu mai seamănă cu altul și observăm, de la an la an, evoluții atipice poate, mai ales la nivelul sezoanelor de tranziție, dar și la nivelul anotimpului în zile.
Observăm că verile sunt din ce în ce mai călduroase, iernile sunt mai sărace în precipitații, ultimele cinci ierni în țara noastră au fost cele mai călduroase ierni”, a explicat Elena Mateescu la podcastul „În oglindă cu Mihai Ghiță”.
De asemenea, directorul ANM este de părere că vom avea în continuare climă temperat continentală. Chiar și așa, specialista a subliniat că vara începe mai devreme și se termină mai târziu, comparativ cu zilele sale calendaristice.
„Debutul verii clar începe mai devreme pentru că observăm încă de la jumătatea lunii mai fenomene convective specifice mijlocului de vară.(…)
Notăm vara începe la 1 mai din punct de vedere al modului de manifestare al fenomenelor. Se prelungește, cum am avut în acest an, până în jurul datei de 15 noiembrie”, a mai spus Elena Mateescu.
Directorul ANM a fost întrebat și ce ar mai putea pierde populația
Directorul ANM a fost întrebat și ce ar mai putea pierde populația. Elena Mateescu susține că trebuie să fim mai atenți cu mediul.
„Să lăsăm generațiile viitoare să trăiască și să încercăm să îi educăm încă de pe acum că așa cum vom proteja noi planeta, așa va rămâne ea pentru generațiile viitoare”, a mai spus directorul ANM.
Potrivit informațiilor disponibile până în prezent, directorul ANM susține că nu există o altă planetă pe care oamenii să se poată adapta.
„La nivel de informație cel puțin cu ceea ce lucrăm noi, tot pe planeta Pământ vom găsi resursa necesară, dar va depinde de noi ca oameni ce conservăm azi ca să avem în viitor”, a mai spus Elena Mateescu.
S-au înregistrat maxime aproape de valorile istorice
Amintim că în România s-au înregistrat maxime aproape de valorile istorice. Codul roșu de caniculă a fost valabil în cea mai mare parte a teritoriului.
Zilele din sezonul estival sunt mai calde de la an la an. Maxima istorică din țara noastră a fost atinsă în 1951, atunci când în localitatea Ion Sion din județul Brăila s-au atins 44,5 grade Celsius.
Fenomenul s-a repetat în 2007. La Calafat s-au raportat 44,3 grade Celsius la umbră. Totodată, luna iulie a adus, în 2024, cinci zile cu maxime de 40 de grade în Capitală.
Minimele de la București, din timpul nopților călduroase, s-au situat la 25-26 de grade Celsius.