Este vorba despre produse biosimilare infliximab, ambele echivalente ale medicamentelui Remicade, care are un preţ foarte mare în farmacii, de 6.662 lei.
Decizia este cu atât mai binevenită cu cât se estimează că, până în 2018, 40% din consumul la nivel mondial de preparate pentru bolile reumatismale inflamatorii va consta din produse biosimilare, ceea ce va înjumătăţi costurile cu tratamentul, iar integrarea socială şi profesională a pacienţilor va duce la economii de zeci de miliarde de euro.
"Pentru România, introducerea pe piaţă a acestor produse biosimilare ar putea avea un impact deosebit, având în vedere că produsul original se află în topul produselor cu cele mai mari valori la decontare pe lista Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Recomandarea făcută de AEM confirmă demersurile APMGR pentru scurtarea procedurilor privind introducerea pe lista de medicamente compensate a medicamentelor generice şi biosimilare, ca metodă de creştere a accesului populaţiei la tratament, în condiţii de eficienţă economică", potrivit APMGR.
Potrivit Asociaţiei Europene a Medicamentelor Generice, acesta reprezintă "un moment crucial în istoria medicamentelor din UE, în primul rând pentru pacienţii care suferă de boli autoimune şi în al doilea rând pentru sistemele sanitare din UE, deoarece medicamentele biosimilare oferă posibilităţi reale de reducere a costului tratamentului cu produse biofarmaceutice fără a face rabat la calitatea asistenţei medicale furnizate".
APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România şi este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de medicamente Generice (EGA).