Pentru prima dată, un studiu folosește un nou model climatic de înaltă rezoluție pentru a evidenția riscurile meteorologice extreme provocate de schimbările climatice. Iar semnele sunt mai mult decât descurajante, scrie CNN. Cercetătorii britanici susțin că precipitațiile ar putea fi mai frecvente și mai severe, din cauza schimbărilor climatice, decât se credea anterior.
Oficiul Meteorologic al Marii Britanii a folosit modelul său de proiecție climatică din Regatul Unit cu o rezoluție de 2,2 km pentru a analiza evenimentele meteo viitoare, în mod special precipitațiile. Este pentru prima dată când cercetătorii au folosit un model climatic la o rezoluție egală cu modelele meteorologice operaționale pentru scenariile climatice naționale.
Prin modelul de înaltă rezoluție, cercetătorii au descoperit că precipitațiile extreme ar putea fi mai frecvente și mai severe din cauza schimbărilor climatice.
Studiul vine în contextul în care liderii mondiali s-au reunit la Glasgow, la summit-ul climatic COP26, pentru a discuta strategii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în speranța de a încetini încălzirea planetei indusă de om. Studiul se limitează la orașul gazdă al summit-ului COP26, dar și la Londra, scrie CNN.
Numărul de zile cu 30 mm de precipitații pe oră este de 3,5 ori mai probabil
Conform studiului, numărul de zile cu 30 mm de precipitații sau mai mult, pe oră, este de 3,5 ori mai probabil în orașul Glasgow până în anul 2070, comparativ cu anul 1990, dacă încălzirea este necontrolată și temperatura globală atinge 3 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și de 2,5 ori mai probabil în Londra.
Cercetătorii au calculat, de asemenea, că șansele să existe 80 mm de preecipitații sau mai mult, într-un innterval de 24 de ore, în Glasgow, sunt de 4,5 ori mai probabile în același scenariu. Ei spun că acest lucru ar fi provocat de furtunile tot mai frecvente, cu mișcare mai lentă și mai bogate în umiditate, care au impact asupra Marii Britanii.
Efectele se resimt deja pe toată planeta: inundații, incendii, căldură ucigătoare
Profesorul Peter Scott, cercetător științific la Met Office Hadley Centre, avertizează că „schimbările climatice nu mai sunt doar o problemă legată de viitor”. Și odată cu ele asistăm la o combinație fenomene meteo extreme. Numai în ultimii doi ani, amintește el, lumea a fost martoră la evenimente precum: inundații devastatoare în Europa, incendii de vegetație în Cercul Arctic, căldură extremă în Orientul Mijlociu și uragane devastatoare în Statele Unite. Evenimentele meteorologice extreme nu sunt însă ceva nou.
Legătura dintre cauze și soluții
Cu toate acestea, evenimentele meteo extreme devin din ce în ce mai frecvente și mai intense, iar fiecare continent și țară de pe glob încep să vadă amprenta schimbărilor climatice. Raportul IPCC subliniază acest lucru, legând definitiv numărul de fenomene meteo extreme de emisiile de gaze cu efect de seră și de temperaturile tot mai mari. Iar principalul vinovat pentru creșterea emisiilor și a temperaturilor rămâne sectorul energiei electrice.