Codul Rutier 2022. Au fost introduse noi reguli, iar românii trebuie să știe ce îi așteaptă atunci când pornesc la drum. Toți cei care nu vor respecta noile reguli, vor fi amendați drastic de polițiștii de la rutieră.
Codul Rutier 2022. Sunt modificări importante pe care mulți români trebuie să le aibă în vedere. Este vorba, în mod special, de cei care au trotinete electrice și biciclete. Aceștia trebuie să fie cu băgare de seamă deoarece ar putea fi amendați de polițiștii rutieri.
Potrivit modificărilor făcute prin OUG 1/2022, orice persoană care conduce o trotinetă electrică sau o bicicletă fără mijloace de iluminare, poate fi amendată.
Constituie contravenție „Conducerea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcţionare pe timp de noapte”.
Tot în aceeași ordonanță de urgență se arată că va fi contravenție și se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni circulația cu trotinete electrice sau biciclete pe autostradă sau traversarea pe culoarea roşie a semaforului, nerespectarea semnalelor de cale ferată ori a semnalelor și indicaţiilor poliţistului rutier.
Ce reguli trebuie să respecte românii, conform Codului Rutier 2022?
De asemenea, o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice nu are voie să urce pe trotineta electrică sau pe bicicletă. Dacă sunt opriți de polițiști și se constată că au încălcat această regulă, vor primi o amendă între 870 și 1160 de lei.
În Codul Rutier din România, trotineta electrică este identificată drept un vehicul cu două sau trei roți, echipat cu motor electric, articulat cu o bară în partea din fața folosită ca dispozitiv de directive, a cărui viteză este cuprinsă între 6 si 25 km/h.
Unele orașe au luat măsuri în cazul trotinetelor electrice
Regulile de circulație pe drumurile publice prevăd că vârsta minima necesara conducerii unei trotinete electrice este de 14 ani. Cu ele se poate circula numai pe pista de biciclete, iar acolo unde nu există – pe sectoarele de drum unde viteza maxima admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.
De menționat faptul că este interzis transportul pasagerilor pe o trotinetă electrică.
Amintim că unele orașe au luat deja măsuri în ceea ce privește trotinetele. Primăria Sibiu a trimis un comunicat de presă prin care anunță că viteza trotinetelor electrice a fost limitată la 5 kilometri/oră în anumite zone din municipiu.
De asemenea, instituția a spus că operatorii care închiriază astfel de trotinete trebuie să limiteze viteza din software în așa fel încât cei care le folosesc să nu poată merge cu o viteză mai ridicată în momentul în care GPS-ul arată zona unde există interdicția.