Piata romaneasca a serviciilor de relocare este estimata la circa cinci milioane de euro
Marindu-si numarul de angajati si pretentiile de confort, in fiecare an sute de firme se muta din vechile sedii in altele mai noi si mai spatioase. Iar mobilierul nu este carat cu taxiul. Pe piata exista cam zece firme specializate in mutari.
Cine s-a mutat dintr-un apartament in altul stie cat de greu este sa cari mobila pe scarile blocului, cu ajutorul prietenilor sau vecinilor. Bucuria de a te muta intr-o casa noua este oarecum estompata de durerile de spate ramase dupa “lupta” cu frigiderul sau cu masina de spalat. Ca sa nu vorbim de cei care mai au prin sufragerie un pian. Dar nimic nu se compara cu caratul unui seif, care poate cantari chiar si o tona. Insa, cei care au casa de bani in apartament se presupune ca ar trebui sa aiba si ceva bani si, in consecinta, este putin probabil sa se apuce singuri sa-l tarasca pe scarile blocului sau pe aleea din fata vilei.
Tocmai din acest motiv au aparut si pe piata romaneasca, imediat dupa 1990, companiile de relocari. In anul 1991, firma internationala Interdean Moovers a deschis reprezentanta romaneasca, fiind practic prima companie straina de profil care a investit in Romania, intr-un moment in care acest gen de servicii abia deschidea ochii. “Pe atunci, mutam in principal efecte personale ale expatriatilor care veneau in Romania. Erau reprezentanti ai unor companii mari, precum Coca-Cola, Procter&Gamble sau Unilever, care se stabileau aici cu locul de munca pentru cativa ani”, isi aminteste Cristian Borcos, director de vanzari la Interdean Romania.
In primii ani de dupa 1990, expatii primeau de la firma apartamente goale, pe care trebuiau sa si le mobileze singuri. si cum prin acei ani nu aveau prea mare incredere in calitatea mobilierului romanesc, preferau sa-si care cu ei mare parte din mobila. “Acum zece ani lucram numai pe import-export, adica pentru strainii care se stabileau pentru o vreme in Romania sau pentru romanii care plecau in strainatate”, spune la randul ei Carmen Vasluianu, director executiv la De Groot IRS, companie romano-olandeza specializata in relocari.
Borcos de la Interdean povesteste ca prin 1996-1997 au inceput si romani sa plece masiv sa lucreze cu carte de munca in strainatate. si printre acestia, zeci de tineri care mergeau sa lucreze pentru Microsoft, la Redmond, in Statele Unite. si pentru care compania lui Bill Gates suporta cheltuielile aferente mutarii de mobilier. “In vreo doi ani am mutat la Microsoft in jur de 30 de tineri informaticieni romani”, adauga Borcos, care spune ca o mutare de mobilier peste ocean poate costa si peste 10.000 de euro. Intre timp, in ultimii ani, piata de profil s-a schimbat si, pe langa mutarile internationale, au inceput sa apara si comenzi locale.
Relocarile de birouri au luat fata mutarilor de expati
Este vorba in primul rand de companii care si-au extins activitatea si si-au mutat sediul dintr-o vila intr-o cladire de birouri sau dintr-o cladire de birouri in alta mai spatioasa. si, in plus, din ce in ce mai multe persoane cu venituri medii sau ridicate apeleaza la serviciile companiilor de relocari pentru a se muta dintr-o casa in alta. “Acum, din numarul total de mutari pe care le facem intr-un an, cam 50% sunt cele pentru companiile care isi schimba cladirea de birouri, 30% sunt plecari ale romanilor in strainatate si veniri ale strainilor in Romania si 20% sunt romani care isi schimba locuinta”, spune Carmen Vasluianu.
Pretul unei mutari poate porni de la 300-400 de euro, in cazul mobilierului dintr-un apartament cu doua-trei camere, ajungand la cateva mii de euro pentru efectivele unei companii medii si poate depasi 10.000 de euro in cazul relocarii mobilierului unei firme mari sau pentru o mutare de mobilier pe alt continent. Cei care lucreaza in domeniu spun ca numarul de comenzi creste de la an la an. “Piata de profil este estimata la circa 4,5 – 5 milioane de euro, dar este inca departe de a fi matura”, apreciaza Borcos de la Interdean Romania, companie care a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 1,6 milioane de euro. Cresterea pietei inseamna, de fapt, aprecierea economiei, pentru ca, in general, cand te muti, ar trebui sa pleci la mai bine.
Usor cu seiful pe scari
• Piata serviciilor de relocari din Romania este estimata la circa 4,5-5 milioane de euro, dar este departe de a-si atinge maturitatea, spun cei care lucreaza in domeniu
• Pretul serviciilor de mutare se calculeaza la metru cub si in functie de zona si distanta.
• Pretul unei mutari poate porni de la 300-400 de euro, in cazul mobilierului dintr-un apartament cu doua-trei camere, poate ajunge la cateva mii de euro pentru efectivele unei companii medii si poate depasi 10.000 de euro in cazul relocarii mobilierului unei firme mari sau pentru o mutare de mobilier pe alt continent.
• Cele mai dificile mutari sunt in cazul seifurilor, care pot depasi chiar si 1,5 tone. Acestea se cara pana la masinile cu care se transporta cu niste macarale speciale.
• Daca seifurile sunt cele mai grele, serverele IT sunt cele mai “pretentioase”. Ele trebuie transportate cu mare grija. Un server
poate cantari chiar si o jumatate de tona.