Președintele Biden a așteptat peste trei săptămâni după instalarea în funcție până să îi dea telefon lui Bejmanin Netanyahu, premierul Israelului din acea vreme. După ce, duminică, succesorul lui Netanyahu, Naftali Bennet, a depus jurământul, lui Biden i-au trebuit mai puțin de trei ore ca să îi telefoneze lui Naftali Bennett, succesorul lui Netanyahu, transmțându-i un mesaj care, potrivit declarațiilor Casei Albe, a fost unul de “calde felicitări”.

Bennett a răspuns pe măsură, iar luni, Yair Lapid, partenerul de centru din fragila coaliție care l-a înlăturat pe Netanyahu, a mers chiar mai departe, acuzându-l pe Netanyahu că a otrăvit relațiile Israelului cu Biden și cu Partidul Democrat.

Schimbarea de guvern din Israel este departe de a îndepărta adâncile disensiuni cu Administrația Biden. Din punct de vedere ideologic, Bennett, un politician de dreapta, este mai degrabă aproape de Netanyahu decât de Biden. Or, asta face ca îndelungatele probleme din Orientul Mijlociu să nu devină mult mai ușoare.

Dar, potrivit analiștilor, primele contacte reflectă o schimbare de ton și o șansă de a stabili niște relații mai puțin încordate, asta putând implica niște tratative cu Iranul, cu palestinienii și cu alți reprezentanți din regiune.

„Tonul și relațiile propriu-zise s-au bucurat de un bun început”, a declarat Daniel C. Kurtzer, ambasador al SUA în Israel în perioada 2001 – 2005. „Administrația Biden dorește clar să transmită un mesaj din care să reiasă că este deschisă unor relații serioase și unui dialog”, a adăugat el, subliniind totodată delicatețea convorbirii telefonice ale lui Biden, precum și pe cea pe care secretarul de stat, Antony J. Blinken, a avut-o cu Lapid, scrie nytimes.com.

Într-o declarație făcută duminică, biroul lui Bennett a spus că președintele american este considerat „un mare prieten al Statului Israel” și că „intenționează să întărească relațiile dintre cele două țări”.

Iar luni, într-un discurs, Lapid a spus că modul în care guvernul lui Netanyahu a întreținut relațiile cu Partidul Democrat „a fost neglijent și periculos”.

„Ne trezim în fața unei Case Albe, a unui Senat și a unei Camere a Reprezentanților aparținând democraților, iar ei sunt nemulțumiți”, a declarat Lapid, noul ministru de externe israelian, care, în conformitate cu acordul care a dus la această coaliție neverosimilă, îi va urma lui Bennett în funcția de premier. „Trebuie să schimbăm modul în care colaborăm cu ei”.

Deși Bennett împărtășește și chiar agravează multe dintre opiniile radicale ale predecesorului său, opinii care au dus la o încordare a relațiilor dintre SUA și Israel, inclusiv programul nuclear al Iranului și poziția Israelului față de palestinieni, plecarea intempestivă a lui Netanyahu după 12 ani la guvernare a venit ca o ușurare pentru Administrația Biden.

Joe Biden l-a considerat multă vreme un prieten pe Netanyahu, deși pe unul cu care nu e de acord. Dar mulți oficiali din Adminstrație, precum și democrați din Congres, îl dezagreează profund pe liderul israelian, pe care îl consideră o forță corozivă și un aliat de facto al republicanilor, inclusiv al fostului președinte Donald J. Trump.

„Oficialii Administrației Biden nu-l plac pe Bibi, drept care ei chiar văd un nou început prin venirea lui Bennett”, a afirmat Nathan Sachs, directorul Centrului pentru Politica din Orientul Mijlociu de pe lângă Institutul Brookings, în decursul unei reuniuni online de luni, organizate de Carnegie Endowment for International Peace (instituție independentă pentru politică externă cu sedii la Washington, Moscova, Beijing, Bruxelles și New Delhi – n. red.)

„Cred că e posibilă o schimbare fundamentală”, a spus Kurtzer, care acum e profesor la Școala pentru Relații Publice și Internaționale de la Princeton. „Avem acum un guvern cu un premier care nu crede că știe mai bine decât Washingtonul ce ar trebui să facă Statele Unite”.

Analiștii au observat că noua, dar fragila coaliție guvernamentală din Israel reunește niște partide politice cu opinii confuze, căreia îi lipsește consensul pentru a putea adopta noi politici majore cu privire la palestinieni.

„Nu se vor semnala niște decizii majore”, afirmă Sachs. Bennett și Lapid speră să facă din politică „ceva plictisitor”, spune el, și să se poată concentra asupra unor probleme interne, precum economia și bugetul Israelului.

Biden se va mai izbi încă de critici dure din partea democraților din Congres pe tema ocupației israeliene din Cisiordania, care a dus la tot mai multe apeluri pledând pentru eliminarea sau reducerea ajutorului militar în valoare de $3,8 miliarde, pe care SUA îl alocă Israelului.

În această lună, ministrul Apărării, Benny Gantz, a vizitat Washingtonul căutând să obțină niște fonduri suplimentare în valoare de $1 miliard în vederea finalizării sistemului israelian antirachetă Iron Dome, care a interceptat mii de rachete ale Hamas lansate asupra orașelor israeliene. Deși și-au menținut sprijinul pentru sistemul Iron Dome, oficialii Administrației Biden nu au înaintat nicio cifră.

Halie Soifer, director executiv al Consiliului Democrat Evreiesc din America, s-a arătat optimistă, afirmând că discuțiile pe tema acordului cu Iranul vor fi ceva mai potolite decât au fost pe vremea lui Obama, când Netanyahu a înfuriat Casa Albă printr-un discurs rostit în Congres, când s-a pronuțat împotriva acordului nuclear.

„Atâta vreme cât guvernul israelian nu mai încearcă să intervină în politica noastră internă, sperăm că lucrurile vor sta diferit comparativ cu situația din 2015”, a spus ea.

Dar Micheal Doran, fost oficial în Consiliul pentru Securitate Națională pentru afaceri vizând Orientul Mijlociu în Administrația lui George W. Bush, a avertizat că pericolul unui eventual potențial nuclear al Iranului este mult prea mare ca să poată fi potolit prin niște poziții mai prietenoase.

„Nu cred că israelienii vor renunța la opoziția lor față de acord”, a spus el. „Nu cred că ei vor renunța la operațiunile clandestine menite să perturbe programul nuclear iranian. Or, asta va crea mari fricțiuni între Ierusalim și Washington”.

După cum nu intenționează nici Netanyahu să părăsească arena publică, mai ales când vine vorba despre acordul cu Iranul, pe care el l-a denunțat atâta vreme.

Prin niște declarații dure, Netanyahu l-a avertizat furios pe Lapid că el va fi un slab adversar al reînnoirii acordului.

„În privința unor probleme care ne amenință existența, premierul Israelului trebuie să fie capabil să spună ‚nu’ în fața președintelui Statelor Unite”, a spus Netanyahu, citat de ziarul The Times of Israel. „Acest guvern nu dorește și nici nu este capabil să se opună Statelor Unite”.

Sursa foto: Dreamstime