Venerabilul Ioan Iuliu Osian se va retrage in plina glorie de la conducerea unuia dintre cei mai mari producatori romani de medicamente. inlocuitorul lui este Dorin Toderas, care, la 36 de ani, isi va asuma dificila misiune de a mentine combinatul in competitia din ce in ce mai apriga de pe piata medicamentelor. Suprinzator este faptul ca Toderas este propulsat in functie de catre CA, desi a venit la Terapia doar din luna ianuarie a acestui an.
Cu toate acestea, medicul oftalmolog clujean are o bogata experienta in domeniu, el activand timp de peste cinci ani in firme farmaceutice multinationale si de peste zece ani in sistemele de sanatate din tara si din strainatate. inainte de venirea sa la Terapia, Toderas a lucrat la Bristol-Myers Squibb Romania, ca director de marketing si ca sef de reprezentanta pe Transilvania a firmei Pfizer, el detinand, de asemenea, o diploma de Master of Business Administration ASEBUSS la Washington. in echipa de conducere au fost cooptati ca director adjunct Sanda Codreanu (42 de ani), fost director economic, ca director de productie farmaceutica Adrian Bodea (33 de ani), fost sef de productie la Helcor Baia Mare, iar ca director de productie chimica si mecano-energetic – Elemer Pal. Cu toate acestea, un post a ramas descoperit – cel de-al cincilea membru al CA, care va fi confirmat de-abia la Adunarea Generala a Actionarilor, din toamna. Pana atunci, Ioan Cretu va tine locul proaspatului pensionar Osian in postul de presedinte al CA. Cu siguranta, intentia CA a fost de a aduce pe fotoliile directoriale oameni noi, care sa dea o alta fata combinatului clujean, si de a se debarasa intr-un mod cat mai onorabil de cei „ruginiti”. Aici trebuie spus ca fostul director comercial avea 66 de ani, iar cel tehnic, 65 de ani.
Milioane de dolari pentru reducerea poluarii
Prioritatea numarul unu pentru noua conducere este, cu siguranta, reducerea poluarii. Si nu doar prin finantare din surse proprii, pentru ca investitia este enorma si greu suportabila de catre actualii actionari, ci si printr-o atragere de fonduri Phare pentru proiectele elaborate in acest sens. De altfel, majoritatea investitiilor programate pentru 2000, respectiv peste 3,5 milioane de dolari, sunt destinate imbunatatirii proceselor tehnologice cu impact asupra mediului, in activitatea de sinteza si cea de producere a medicamentelor, precum si in gasirea de solutii pentru protejarea mediului. Lucrul acesta nu este deloc lipsit de importanta, dat fiind faptul ca numele firmei se gaseste mereu in fruntea listei negre a Agentiei de Protectia Mediului, ca cei mai mari poluatori din Cluj. O alta decizie importanta a CA este fuziunea cu Centrul de Cercetari pentru Medicamente de Sinteza (CCMS), institutie care functiona in interiorul combinatului, un fel de stat in stat, si care a fost integral cumparata de la FPS.
Pana la achizitionarea lui de catre Terapia, Centrul era un prestator de servicii pentru industria de medicamente din tara noastra. in privinta orientarii productiei si distributiei, noul director afirma ca societatea se va axa pe export, fara de care nu va putea rezista, dar nu va uita nici de piata interna, pentru ca pacientii romani sa poata beneficia de medicamente la preturi cat mai rezonabile. „Noi ne propunem ca Terapia sa ramana mai departe un simbol al Clujului. Ne vom orienta nu atat spre productie, cat spre ceea ce se cere pe piata”, sustine Toderas.
Pe plan intern, principalii concurenti sunt Sicomed, Europharm, Antibiotice Iasi, Biofarm si Sintofarm. Terapia este primul producator roman de medicamente care a primit certificatul international eliberat de Agentia Nationala a Medicamentului, document care atesta faptul ca procesul tehnologic se conformeaza cu normele impuse de Uniunea Europeana. Teoretic, toti producatorii romani de medicamente trebuie sa obtina acest certificat pana cel tarziu la 31 decembrie 2000, cu toate ca exista semnale ca putini vor fi cei care se vor conforma. in ceea ce priveste actiunile Terapia, directorul adjunct, Sanda Codreanu, este de parere ca ele sunt evident subevaluate la ora actuala. Ea considera ca stagnarea, o buna bucata de vreme, a cotatiei actiunilor a fost determinata mai cu seama de majorarea de capital din noiembrie anul trecut, aprobata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) abia in martie 2000. Directorul adjunct crede ca, primind gratis trei actiuni pentru una singura, micii investitori la Terapia au preferat sa nu le vanda, asteptand sa le creasca pretul. Cu toate acestea, din 1997 incoace, Terapia a fost una dintre cele mai tranzactionate firme de la Bursa, compania clujeana reusind sa faca, in acest interval, si trei majorari succesive de capital. La ora actuala, Romferchim Bucuresti detine 17,95% din actiunile Terapia, Romanian Investment Company Cyprus -17,58%, Romanian Investment Fund Cyprus – 14,58%, Broadhurst Inv. Limited 5,86%, Labrador Partner – 5,27%, iar alti actionari persoane fizice si juridice – 38,76%.
Schimbarea garzii la Terapia
20 iulie 2000, 12:00
Ultima modificare în 20 iulie 2000, 15:00
Venerabilul Ioan Iuliu Osian se va retrage in plina glorie de la conducerea unuia dintre cei mai mari producatori romani de medicamente. inlocuitorul lui este Dorin Toderas, care, la 36 de ani, isi va asuma dificila misiune de a mentine combinatul in competitia din ce in ce mai apriga de pe piata medicamentelor. Suprinzator este faptul ca Toderas este propulsat in functie de catre CA, desi a venit la Terapia doar din luna ianuarie a acestui an.Cu toate acestea, medicul oftalmolog clujean are o b
Etichete: arhiva,
director,
terapia
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook