Schimbarea la Față, 6 august. Ce NU ai voie să mănânci azi? Fiind una dintre cele mai importante sărbători creștin-ortodoxe, străbunii noștri respectau cu strictețe anumite obiceiuri transmise din generație în generație pentru a nu atrage mânia Lui Dumnezeu asupra lor. Despre ce este vorba mai exact?
Schimbarea la Față, 6 august. Tradiții strămoșești și superstiții populare
Astăzi, 6 august 2024, creștinii ortodocși sărbătoresc una dintre cele mai importante sărbători: Schimbarea la Față. Ea se sărbătorește în fiecare an pe data de 6 august, în postul Adormii Maicii Domnului. Este o zi de post cu dezlegare la pește, adică oamenii pot mânca pește și icre, pe lângă fructe și legume.
Această zi specială este denumită în poporul românesc „Obrejenia”, „Pobrojenia” și „Probojeni”. Străbunii noștri considerau că ziua de 6 august marchează trecerea de la vară la toamnă și coacerea strugurilor. De aceea, ei mâncau struguri pentru prima dată în an pe 6 august, dar nu înainte de a-i duce la Sfânta Biserică pentru a-i sfinți.
Ce nu ai voie să faci de Schimbarea la Față?
Conform superstițiilor strămoșești, Dumnezeu a creat strugurii, iar Diavolul a creat murele, care se coc mai devreme, iar cei care mănâncă mure de Schimbarea la Față vor avea numai ghinion. Această superstiție străveche a fost transmisă din generație în generație, motiv pentru care românii aleg să nu mănânce mure pe 6 august.
Tot din generație în generație se crede că femeile însărcinate care prăznuiesc ca atare această sărbătoare creștin-ortodoxă vor avea parte de o naștere ușoară. În schimb, cei care nu respectă Sfânta Zi se vor usca și vor îngălbeni precum frunzele copacilor, care încep să se ofilească, apropiindu-se toamna.
Strămoșii noștri credeau și că cei care nu-și văd umbra capului la începutul soarelui nu vor trăi până la sfârșitul anului.
Despre Schimbarea la Față
Când avea 33 de ani și se afla în al treilea an al propovăduirii Sale, Iisus Hristos, Dumnezeu-Fiul, a plecat din latura Cezareei lui Filip, în hotarele Galileei, și a venit pe Muntele Taborului din Galileea, venind după El ucenicii săi. De obicei, El se ruga singur către Dumnezeu-Tatăl, dar de această dată a luat cu Sine trei ucenici: Petru, Iacov și Ioan.
Cei trei ucenici, fiind osteniți de suirea muntelui înalt și de lungimea rugăciunii lor, au adormit. Dormind ei, Iisus Hristos S-a schimbat la față, strălucind cu slava dumnezeirii Sale și, din porunca Lui, I-au stat înainte doi proroci, Moise și Ilie, care grăiau cu Dânsul despre ieșirea Lui, care avea să se săvârșească în Ierusalim. Deșteptându-se apostolii, au văzut Slava Lui, fața cea luminoasă ca soarele, hainele albe ca zăpada și doi bărbați stând cu El întru slava aceea și s-au înspăimântat. Totuși, ei și-au dat seama, prin Dumnezeu-Duhul Sfânt, că cei doi bărbați erau Moise și Ilie, apoi au înțeles discuția lor pentru patima Lui Iisus Hristos.
La un moment dat, s-a auzit glasul Tatălui Ceresc: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit, pe Acesta să-L ascultați!”
Cei trei apostoli s-au temut tare și au căzut cu fețele la pământ. Iisus Hristos, apropiindu-Se de ei, le-a zis: „Sculați-vă și nu vă temeți!” Pogorându-se ei de pe Muntele Taborului, Dumnezeul-Fiul le-a poruncit să nu spună nimănui despre vedenia aceea, până ce, după primirea patimilor și a morții, va învia a treia zi din mormânt.