Principalele modificari aduse de Legea bancara afecteaza fondurile bancilor si rezultatele lor financiare. Astfel, partea din profitul brut alocata pentru constituirea fondului de rezerva se diminueaza de la 20% la 5%. Consecinta: creste profitul net, creste si impozitul pe profit. Dupa cum a explicat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, „Bancile cu fonduri proprii mai mici vor resimti aceasta masura legislativa. Dar aceasta prevedere exista in Uniunea Europeana, unde posibilitatea de a utiliza un anumit procent din profitul brut nici nu exista.”
De asemenea, sumele care se repartizeaza din profitul brut pentru constituirea fondului pentru riscuri bancare generale sunt stabilite acum in limita de 1% din activele purtatoare de riscuri, fata de 2% cat era pana acum. si aici trebuie subliniat ca, in Uniunea Europeana, potrivit Normelor Internationale de Contabilitate (IAS), aceste procente sunt stabilite strict de managementul bancii, fara a exista o cota impusa de banca centrala. Spre aceste tipuri de reglementari tinde si legislatia romaneasca.
O alta reglementare vizeaza posibilitatea bancilor de a majora limita (raportata la fondurile proprii ale bancii) care poate fi investita in entitati nefinanciare de la 10% la 15% si a limitei globale pentru investitiile de aceasta natura ale unei banci de la 50% la 60% din fondurile sale proprii. Aceasta reglementare a fost posibila tocmai datorita consolidarii generale a sitemului bancar si unui grad mai mare de constientizare a riscului de catre bancile comerciale. Prin noua lege, asa cum explica si presedintele ARB, „BNR a slabit chingile”.

Statutul, ultimul obstacol pentru actionarii TLV

Efectele acestor schimbari se vor face simtite, probabil, si pe piata de capital, si asta pentru ca noul proiect de lege prevede modificarea nivelului de la care o persoana devine actionar semnificativ, de la 5% la 10%. Pana acum, un actionar care dorea sa detina mai mult de 5% din actiunile unei banci, trebuia sa ceara inainte „binecuvantarea” BNR. Acum acest prag a fost ridicat la 10%. Teoretic, noile prevederi din proiectul de modificare a Legii bancare ar trebui sa aiba efecte insemnate asupra evolutiei pretului actiunilor celor doua banci cotate la prima categorie a Bursei de Valori, Banca Transilvania (TLV) si Banca Romana pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale. Practic insa, cel putin deocamdata, efectele vor fi minore. In cazul BRD se poate presupune ca aceste consecinte nu vor aparea prea curand, din moment ce abia putin peste 11% din actiunile bancii sunt listate la Bursa.
In plus, in afara SIF-urilor (care nu isi pot majora cota detinuta) si a Societe Generale, nici unul dintre actionari nu se apropie de 5% si nu se gaseste in situatia de a profita de ridicarea pragului de la care un actionar devine semnificativ.
Efecte asupra pretului sunt probabile la Banca Transilvania daca statutul acesteia va fi modificat. Statutul prevede ca nici unul dintre actionari (cu exceptia BERD, care a primit o derogare) nu are voie sa detina mai mult de 5%. In piata se aud din ce in ce mai multe voci care sustin ca, dupa modificarea legislatiei bancare, pragul de 5% din statut va fi ridicat si el la 10%. Banca din Cluj are cativa actionari care ating limita maxima de detinere stabilita in prezent atat de legislatia bancara, cat si de statutul bancii.