Peste 40 de mii de persoane vor fi afectate de restructurarea activitatilor. Cartea de vizita a combinatului siderurgic Sidex Galati este impresionanta: peste 28 de mii de angajati, 24 mii miliarde lei datorii, 2% din productia mondiala de otel, cifra de afaceri de 2 miliarde dolari, 9% din exportul Rominiei. Sidex este o nuca tare i care toate guvernarile postdecembriste si-au stirbit autoritatea.
Ordonanta de urgenta nr. 58/2000 este unul dintre cele mai edificatoare exemple. Presiunea sindicala, cu Sidex jucind un rol hotaritor, a pus cu spatele la zid echipa lui Mugur Isarescu si a dat peste cap angajamentele asumate i relatia cu FMI. Actul normativ, suspendat de Curtea Constitutionala la cererea sindicatelor, prevedea limitarea fondurilor de salarii, premiilor si altor drepturi banesti i cazul companiilor nationale si societatilor cu capital majoritar de stat cu pierderi. Guvernul a fost rapid „convins” ca nu este momentul unei asemenea decizii si, citeva zile mai tirziu, Sidex anunta majorarea salariilor cu 25% itr-o prima etapa si mai apoi cu 10% trimestrial.
Este doar un episod i lungul sir de compromisuri pe care toate, dar absolut toate guvernele le-au facut cind s-a pus problema combinatului. Acest comportament este rezultatul unui cumul de factori: lipsa unei strategii industriale pe termen lung, dezinteresul clasei politice pentru orice altceva decit urmarirea intereselor de grup, lupta pentru putere si pastrarea acesteia. De pe urma Sidex traiesc doua milioane de romini. Circa 28 mii dintre ei sunt angajatii combinatului, restul fiind angrenat i industriile din aval si amonte. Aceasta uriasa forta de munca este buturuga care rastoarna carul restructurarii.
Sidex tine i spate toata economia
Cele patru milioane tone de otel productie anuala a Sidex „ighit” 3,2 milioane tone carbune si 4-5 milioane tone minereu de fier. Se adauga varul, feroaliaje, energia electrica, gazul metan, caramizile refractare etc. Circa 40-50% din necesarul de carbune vine din Rusia, restul avind drept tara de origine SUA, Australia si Rominia (3-5%). Din Ucraina provine jumatate din necesarul de minereu de fier, varul din Dobrogea, feroaliajele din tara. Energia electrica o furnizeaza Conel, gazul metan este i parte asigurat de surse interne, i parte importat din Rusia. Lista poate continua. Destinatiile produselor Sidex (tabla, benzi laminate la cald si la rece) sunt la fel de diverse. Tabla este folosita de toate santierele navale rominesti, i contructii industriale, i infrastructura, la fabricarea vagoanelor, podurilor, a utilejului chimic. Banda laminata la cald i agricultura, i industria constructoare de autovehicule, i industria emailurilor etc. in sfirsit, banda laminata la rece este cumparata de industria automobilelor, de cea electrotehnica etc.
Specialistii Ministerului Industriei si Comertului (MIC) apreciaza ca Sidex s-ar putea apropia de standardele fortei de munca vest, europene, daca i urmatorii zece ani ar fi eliminate 11.404 de locuri de munca. Pensionarile si prepensionarile ar urma sa „arda” 6001 de locuri de munca, iar cresterea productivitatii 3.389.
Oprirea de instalatii va cauza eliminarea a numai 2.014 de slujbe. Procesul de separare si creare a altor activitati poate duce la o abandonare a locurilor de munca a aproape 4.000 persoane i urmatorii doi ani. Conform prognozelor consultantilor UE si ai expertilor MIC restructurarea Sidex va avea un impact zonal remarcabil, din cauza faptului ca i aceasta regiune totul este supradimensionat si supercentralizat. Eliminarea celor 11.404 de locuri de munca afecteaza 40.000 de persoane. si este vorba numai de Sidex, nu si de celelalte unitati care traiesc de pe urma lui.