În cadrul studiului, publicat în revista medicală britanică BMJ, cercetătorii au descoperit că persoanele cu joburi care le stimulează mental prezintă un risc mult mai scăzut de a dezvolta boli cognitive mai târziu în viață decât cei care nu au astfel de locuri de muncă.

Locurile de muncă care ne stimulează mental sunt definite ca fiind cele care impun lucrătorilor să ia decizii și exercită controlul.

Probabilitatea de a dezvolta demență în cazul celor care au locuri de muncă stimulatoare mental a fost de 4,8 la 10.000, comparativ cu 7,3 la 10.000 pentru grupul cu stimulare mentală scăzută. Aceste rezultate au fost semnificative chiar și după ce autorii au analizat factori precum vârsta, sexul, educația și stilul de viață.

Munca solicitantă cognitiv pare să reducă producția a trei proteine ​​care compromit in timp funcționarea creierului. ”Iar expunerea la stimularea cognitivă, la locul de muncă, „durează de obicei mult mai mult decât hobby-urile care stimulează cognitiv”, au scris autorii.
Descoperirile lor provin dintr-un eșantion mare de participanți din SUA și Europa. Vârsta medie a participanților a fost de 45 de ani.

Ce sunt joburile care stimulează mental

Cercetări anterioare au arătat că activitățile de stimulare mentală, cum ar fi completarea puzzle-urilor, a cânta la un instrument și studierea matematicii pot îmbunătăți funcția creierului și pot întârzia demența, dar numai dacă se fac în mod obișnuit.

Un studiu privind îmbătrânirea clasifică joburile stimulatoare mental în trei categorii:

1. Joburi care necesită colectarea sau analizarea datelor, cum ar cele ale muzicienilor, inginerilor civili și arhitecților
2. Locuri de muncă care necesită interacțiuni complexe cu oamenii, cum ar fi cele ale medicilor, asistenților sociali, avocaților
3.Locuri de muncă care necesită interacțiuni complexe cu lucruri, cum ar cele ale tehnicienilor de mașini și inginerilor.

Există, de asemenea, cariere care necesită interacțiuni complexe cu toate cele trei categorii menționate mai sus. Un studiu realizat de Universitatea Scoției din Edinburgh i-a clasat pe profesori și pe chirurgi printre aceștia.

Cum să-ți faci munca mai stimulantă mental

Aproximativ 70% dintre americani nu simt că munca lor este suficient de provocatoare din punct de vedere mental. O minoritate mică și norocoasă își alege locul de muncă, dar carierele care încurajează deciziile executive sunt greu de găsit.