Viaţa femeilor din România nu va deveni mai uşoară nici în următorii ani, consideră ministrul Justiţiei. Alina Gorghiu trage un semnal de alarmă: ar putea dura 40 de ani până când vom atinge egalitatea între bărbați și femei.
Alina Gorghiu afirmă că, la ritmul actual, ar putea dura 40 de ani până la egalitatea între bărbați și femei
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, atrage atenția că, dacă ritmul actual va continua, ar putea fi necesari încă 40 de ani pentru a atinge egalitatea completă între bărbați și femei.
Ea sugerează că nepoatele noastre ar putea trăi într-o lume echitabilă. Ministrul subliniază necesitatea de a adopta măsuri rapide și eficiente pentru promovarea femeilor, inclusiv în domeniul securității. Recent, a participat la Reuniunea ministerială „Femeile, Pacea și Securitatea”, în cadrul Adunării Generale a ONU.
„40 de ani. Cam atât va dura să vedem egalitatea dintre bărbați și femei. În acest ritm, poate nepoatele noastre vor vedea o lume echitabilă. Noi avem datoria să adoptăm măsuri rapide, concrete de protejare și promovare a femeilor – inclusiv în domeniul securității. Am participat ieri (miercuri – n.r.) la Reuniunea ministerială în domeniul Femeile, Pacea și Securitatea, în marja celei de-a 79-a Adunare Generală a ONU.
România a adoptat deja în august al doilea Plan Național de Acțiune și a doua Strategie Națională privind femeile, pacea și securitatea. Abordarea României funcționează: avem un ofițer ca punct focal național. Am nominalizat consilieri de gen în toate instituțiile din sectorul de securitate. Există un grup de lucru național pentru monitorizarea implementării acestuia”, a scris pe Facebook Alina Gorghiu.
Războiul de la granița României a dus la traversarea țării de către peste 10 milioane de refugiați ucraineni, majoritatea femei
Alina Gorghiu a afirmat că războiul de la granița României a dus la traversarea țării de către peste 10 milioane de refugiați ucraineni, majoritatea femei.
Ea a subliniat importanța prevenirii violenței sexuale și protejării refugiatelor în Planul național de acțiune. La Vilnius, a discutat despre crimele împotriva femeilor și copiilor, inclusiv violul ca armă de război, și a subliniat necesitatea de a avea femei implicate în soluționarea acestor probleme.
Gorghiu a susținut, de asemenea, crearea unui Tribunal pentru Crima de agresiune împotriva Ucrainei.
„Războiul este la granița României. Iar de la începutului lui, peste 10 milioane de refugiați ucraineni au traversat România. Aceasta este populația unor țări precum Grecia sau Suedia. Este mai mult decât populația din Austria sau Norvegia. Marea majoritate sunt femei.
Acesta este motivul pentru care în Planul nostru național de acțiune FPS prevenirea și combaterea violenței sexuale și protejarea femeilor din taberele de refugiați sunt priorități de top.
În septembrie, am fost la Vilnius, unde toți miniștrii europeni ai justiției au discutat despre crimele oribile comise împotriva femeilor și copiilor, nu uitați despre violul folosit ca armă de război. Nu-mi pot imagina cum am putea face asta fără femei la masă.
Acolo, am susținut cea mai rapidă modalitate de a înființa un Tribunal pentru Crima de agresiune împotriva Ucrainei. Trebuie să aducem liderii ruși în fața justiției”, încheie aceasta.