Politică fiscală mai strictă pentru zona euro în 2025

Politică fiscală mai strictă pentru zona euro în 2025. Vineri, liderii Uniunii Europene urmează să își manifeste sprijinul pentru o politică fiscală mai riguroasă în zona euro în 2025, într-o încercare de a contribui la reducerea inflației și la stabilizarea finanțelor publice.

Această decizie vine în contextul excesului de cheltuieli din timpul pandemiei și crizei energetice.

După ce miniștrii de Finanțe din cele 20 de state membre ale zonei euro au ajuns la un acord pe data de 11 martie, liderii UE și-au exprimat sprijinul pentru recomandările privind politica fiscală pentru anul 2025.

Aceste recomandări includ noile reguli fiscale, care permit o perioadă mai lungă pentru reducerea datoriilor, cu condiția menținerii investițiilor.

„Consiliul European sprijină recomandările de politică economică pentru zona euro”, se precizează în comunicatul ce urmează să fie publicat la finalul summitului liderilor UE.

Recomandările susținute de liderii UE indică faptul că noile reguli fiscale vor impune o abordare fiscală puțin mai riguroasă în zona euro în 2025.

„Aceasta ar fi adecvată având în vedere perspectivele macroeconomice actuale, privind nevoia de a continua sustenabilitatea fiscală şi să fie sprijinit procesul dezinflaţionist, chiar dacă în acelaşi timp politicile ar trebui să rămână flexibile având în vedere incertitudinea persistentă”, se mai arată în recomandările susţinute de liderii UE.

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană/SURSA FOTO: pexels.com

Deficit bugetar mai mic în 2025

Conform prognozelor Comisiei Europene, deficitul bugetar agregat al zonei euro este estimat să scadă la 2,8% din PIB în 2024.

În 2023, acesta a fost de 3,2%.

Se mai așteaptă ca acesta să ajungă la 2,7% din PIB în 2025.

Conform prognozelor Băncii Centrale Europene, aceste măsuri ar urma să contribuie la reducerea inflației:

  • de la 5,4% în 2023 la 2,3% în 2024
  • apoi la 2% în 2025
  • iar în 2026 să atingă 1,9%
Uniunea Europeană
Uniunea Europeană/SURSA FOTO: pixabay.com

De asemenea, se preconizează că liderii UE își vor exprima susținerea pentru un plan convenit de miniștrii europeni de Finanțe. Acesta vizează atragerea de capital privat în Europa pentru a finanța tranziția costisitoare a continentului către o economie mai verde și mai digitală.

Această inițiativă are loc într-un context în care Europa se află în competiție cu China și Statele Unite pentru tehnologii de vârf și resurse naturale.

Planul are ca obiectiv instituirea unei Uniuni a Piețelor de Capital în cele 27 de țări membre ale UE. Acest lucru se va face prin eliminarea barierelor pentru investițiile private transfrontaliere. Implementarea acestui plan este responsabilitatea viitorului Parlament European și a următoarei Comisii Europene.