Guvernul a revizuit Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice pentru a o alinia la ultimele modificări aduse legislației privind asistența socială.
Guvernul a aprobat o hotărâre de modificare a HG nr. 886/2000, prin care a fost aprobată Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, care reflectă modificările intervenite în sistemul de asistență socială pentru persoanele vârstnice în cadrul legislației naționale.
În conformitate cu Legea nr. 292/2011 privind asistența socială, modificările precizează că evaluarea autonomiei funcționale ar trebui să se desfășoare, în general, la domiciliul persoanei în cauză de către o echipă mobilă de evaluatori.
În cazurile în care persoanele primesc îngrijiri în unități sanitare cu paturi, evaluarea poate fi efectuată la patul pacientului, la cererea medicului curant sau a asistentului social angajat al spitalului. În plus, s-a decis ca formularul de evaluare socio-medicală să fie inclus în dosarul persoanelor în vârstă care solicită îngrijire într-un centru de zi și de reabilitare.
Executivul a adoptat acest document ca parte a unui pachet legislativ cuprinzător care vizează stabilirea unui mecanism sustenabil de furnizare a îngrijirii pe termen lung pentru persoanele vârstnice, cu prioritate pentru îngrijirea la domiciliu și centrele de zi.
Scopul măsurilor este de a facilita accesul persoanelor vârstnice dependente la servicii sociale adecvate
Scopul punerii în aplicare a acestor măsuri este de a simplifica procesul de acces al persoanelor vârstnice cu dependențe la servicii sociale adecvate care să răspundă nevoilor lor specifice, prin intermediul unei evaluări cuprinzătoare. În plus, scopul este de a spori eficiența planificării și finanțării serviciilor sociale, asigurând că finanțarea este alocată pe beneficiar și nu pe furnizor de asistență socială. Abordarea personalizată și integrată se va baza pe profilul individual al fiecărei persoane vârstnice.
Pe parcursul acestui an, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Sănătății au efectuat o evaluare amănunțită a instrumentului standard de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, inclusiv a criteriilor utilizate pentru clasificarea persoanelor în grade de dependență, conform anexei nr. 1 la HG nr. 886/2000. Această revizuire a fost realizată în cadrul implementării Strategiei naționale privind îngrijirea pe termen lung și îmbătrânirea activă pentru 2023-2030 și cu referire la documentele de asistență tehnică furnizate în cadrul Acordului pentru servicii de asistență tehnică rambursabilă privind sprijinul în operaționalizarea reformelor de protecție socială din cadrul PNDR, Pilonul 3 – Sprijinirea dezvoltării reformelor privind îngrijirea pe termen lung a persoanelor vârstnice în România (P178551).