Schimbări importante în Franța! Macron anunță investiții suplimentare pentru transformarea ecologică a economiei

Sursă: INQUAM Photos, Cornel Putan

Schimbări extrem de importante în Franța. Președintele Emmanuel Macron a anunțat că urmează investiții suplimentare pentru transfomarea ecologică a economiei franceze.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat investiții suplimentare de 15 miliarde de euro pentru transformarea ecologică a economiei. După ce la alegerile locale ecologiștii au obținut cele mai bune rezultate și au câștigat primăriile marilor orașe, Emmanuel Macron a răspuns astăzi propunerilor făcute de membrii Convenției cetățenești pentru climă.

Schimbări importante în Franța

150 de cetăţeni aleşi prin tragere la sorţi au lucrat nouă luni la un set de propuneri, 149 în total, de luptă împotriva schimbărilor climatice şi de protejare a mediului, pe care le-au înaintat preşedintelui. La întâlnirea de astăzi cu membrii Convenţiei, preşedintele Emmanuel Macron şi-a reînnoit angajamentul pentru transformarea ecologică a ţării şi i-a asigurat pe aceştia că propunerile lor vor fi transmise guvernului şi, apoi, parlamentului pentru a deveni legi.

Printre acestea, limitarea drastică a publicităţii, în spaţiul public, în mass media şi pe internet, pentru a descuraja consumismul. Izolarea termică a clădirilor, finanțată de stat, suprataxarea alimentelor ultraprelucrate industrial. Interzicerea construcției de noi spații comerciale gigantice. Trecerea la o agricultură bio. Automobilul viitorului va fi nepoluant.

Privilegierea transportului cu trenul, în detrimentul avionului. În schimb, Emmanuel Macron a respins limitarea vitezei pe autostrăzi la 110 km pe oră, în loc de 130, cât este în prezent, precum și impunerea unei taxe ecologice de 4% pe dividente. De asemenea, președintele francez este de acord ca Articolul 1 din Constituție să fie rescris, pentru a introduce noțiunile de biodiversitate, luptă împotriva încălzirii climei și protecția mediului, însă respinge propunerea ca în legea fundamentală drepturile naturii să fie mai importante decât drepturile omului. După ce propunerea va fi studiată de Parlament, anul viitor ar putea fi organizat un referendum pentru modificarea Constituției, conform Radio România Actualități.