Preşedintele – director general al Băncii Comerciale Carpatica (BCC), Nicolaie Hoanţă, va fi înlocuit la conducerea instituţiei de credit cu Nicolae Surdu, fost director general al sucursalei Fortis Bank din România, au declarat pentru Mediafax surse din bancă.

Sursele citate au adăugat că la începutul săptămânii şi-a prezentat demisia directorul general adjunct Camelia Aron. Până la ora transmiterii acestei ştiri, Nicolaie Hoanţă nu a putut fi contactat.

De la finele anului trecut, Surdu a fost managing partner la First Capital Consulting & Partners, după aproape doi ani în care a condus afacerile belgienilor de la Fortis Bank în România. Anterior, el a ocupat timp de trei ani poziţia de vicepreşedinte al Credit Europe Bank.

Absolvent al Facultăţii de Comerţ şi Relaţii Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice în 1992, Surdu a obţinut în 2002 un Executive MBA la Indiana Wesleyan University. El şi-a început cariera în Banca Comercială Română şi a ocupat pe rând poziţii de top în managementul mai multor instituţii de credit, printre care director general adjunct la Piraeus Bank şi director de corporate la Banca Ţiriac.

În vârstă de 58 de ani, Hoanţă a preluat poziţia de preşedinte – director general al BCC în 2001, după doi ani în care a fost vicepreşedinte al băncii. El şi-a început cariera în 1974 ca inspector în sucursala din Sibiu a Băncii Naţionale a României, iar înainte de a fi cooptat la Carpatica a fost comisar şef-adjunct al Gărzii Financiare Sibiu.

Porfit de 8,3 mil. lei la şase luni

BCC a avut în primele şase luni un profit net de 8,3 milioane lei (1,9 milioane de euro), în creştere de 2,4 ori faţă de rezultatul de 3,3 milioane de lei obţinut în primul semestru din 2008, reiese din datele publicate, luni, de instituţia de credit.

Activele băncii au crescut cu 44% de la finele anului trecut, la 3,2 miliarde lei, faţă de 2,28 miliarde lei în decembrie 2008.

Conform celor mai recente raportări, cel mai mare acţionar al băncii este omul de afaceri Ilie Carabulea, cu 36,26% din titluri.

Acţiunile instituţiei de credit au încheiat şedinţa de miercuri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la un preţ de 0,112 lei, cotaţie la care BCC are o capitalizare de 225,4 milioane lei.

SURSA: Mediafax