Tinerii care aleg să urmeze învățământul profesional și dual vor primi prin burse care pot ajunge și la 900 de lei lunar, echivalentul unei burse similare pentru elevii din Germania sau Belgia, potrivit unui nou proiect de lege.

Initiatorii proiectului de lege consideră că, în ciudă faptului că în prezent există un mare deficit de forță de muncă și un procent foarte mare de șomeri în rândul tinerilor, statul nu încurajează suficient pregătirea forței de muncă. Prin majorarea burselor pentru elevii școlilor profesionale se încearcă atragerea tinerilor către învățarea unei meserii, notează portalinvatamant.ro.
   
Proiectul prevede majorarea bursei de la 200 la 300 de lei în 2019, iar din 2020 să crească etapizat cu 150 de lei, până la nivelul sumei de 900 de lei, ceea ce ar înseamnă echivalentul a circa 200 de euro, comparabil cu cel european. 
   
”La oră actuală avem în România un deficit de forță de muncă de un milion de meseriași. Așa spun toate datele oficiale ale Statului Român, inclusiv ale Ministerului de Finanțe. Cu toate acestea noi avem la oră actuală în România doar 6.506 copii care învață în anul școlar 2018-2019 în învățământul profesional și dual. în același timp, unul din patru tineri este șomer, iar 16% dintre ținerii cu vârste între 18 și 24 de ani nu studiază în nicio formă de învățământ.

Proiectul de lege evidenţiază că, în prezent, există un mare deficit de forță de muncă și un procent ridicat de șomeri în rândul tinerilor. Prin majorarea burselor pentru elevii școlilor profesionale se încearcă atragerea tinerilor către învățarea unei meserii, potrivit portalinvatamant.ro, citat de a1.ro.