Din 1 iulie 2019, românii ar putea obține medicamentele de care au nevoie din orice farmacie din țară, iar investigațiile paraclinice s-ar putea face fără să se mai țină seama de casa de sănătate cu care are contract medicul care a făcut recomandarea.
Românii ar putea să cumpere medicamente sau să facă investigații medicale oriunde în țară abia din iulie
Măsura ar fi trebuit implementată de la 1 iulie 2018, dar Guvernul a decis anul trecut amânarea implementării măsurii, iar acum, printr-un proiect de act normativ înregistrat recent la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru dezbatere, este propusă o nouă amânare a aplicării acestei măsuri.
Românii asigurați ar fi putut avea acces la tratamentele medicamentoase și la investigații paraclinice oriunde în țară în baza recomandării medicului, încă de la 1 iulie 2018, așa cum era stabilit prin Contractul-cadru ce reglementează condițiile acordării asistenței medicale (Hotărârea Guvernului nr. 140/2018). Numai că s-a decis amânarea acestei facilități, termenul propus acum pentru aplicarea ei fiind 1 iulie 2019, scrie avocat.net
Măsura se regăsește într-un proiect legislativ pus recent în dezbatere publică pe website-ul CNAS și care are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial.
„Începând cu data de 1 iulie 2019 asigurații se pot prezenta la orice furnizor de investigații paraclinice/farmacie aflat(ă) în relație contractuale cu o casă de asigurări de sănătate, indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul care a emis biletul de trimitere/prescripția medicală; fac excepție medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat care se eliberează cu condiția ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate cu care se află și medicul care a emis prescripţia medicală”, scrie în nota de fundamentare a proiectului legislativ.
Românii ar fi trebuit să aibă deja posibilitatea de a cumpăra medicamente de oriunde din țară, indiferent de județul în care a fost emisă rețeta, încă de anul trecut, dar autoritățile au decis ca măsura să se amâne până la sfârșitul acestei luni, iar acum, prin acest proiect de act normativ, se propune amânarea aplicării măsurii până la jumătatea anului.
Legislația actuală prevede obligația farmaciilor de a elibera medicamente compensate, indiferent de nivelul acesteia, doar pentru rețete eliberate de un medic care are contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate, adică din aceeași regiune. Același lucru e valabil și pentru investigațiile paraclinice.