Schimbări esențiale în Declarația Unică! Simplificarea plăților pentru contribuțiile sociale

Guvernul României va aduce câteva schimbări importante la Declarația Unică pentru persoanele care câștigă venituri din activități independente, chirii, PFA și alte surse de venit extra-salarial. Aceste modificări sunt propuse într-un proiect de ordonanță de urgență lansat de Ministerul Finanțelor pentru consultare publică.

Iată ce prevede acest proiect de lege:

  • Se va elimina obligația de a depune, în anul în care se obțin veniturile, Declarația Unică pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Aceasta înseamnă că persoanele fizice nu vor mai trebui să declare venitul estimat, impozitul pe venit sau contribuțiile sociale până la data de 25 mai a anului următor, când venitul a fost obținut. Astfel, obligațiile fiscale vor deveni certe și se vor plăti în funcție de venitul real obținut, nu de cel estimat.

Această schimbare este menită să simplifice procedurile pentru contribuabili, care nu vor mai fi nevoiți să depună declarații bazate pe estimări, ce pot complica atât activitatea lor, cât și a autorităților fiscale. Acestea din urmă vor putea să proceseze mai ușor declarațiile, deoarece veniturile reale vor fi raportate până la termenul limită menționat.

  • Se va elimina obligația de a depune Declarația Unică în anul în care se obțin veniturile pentru persoanele care încep sau încheie o activitate, sau pentru cele care își suspendă temporar activitatea. Aceasta se aplică și atunci când există schimbări în contractele de muncă sau în cazul în care se reziliază contractele de închiriere în acel an. În aceste situații, persoanele vor trebui să depună declarația unică până pe 25 mai a anului următor în care au realizat veniturile.

Declarația Unică nu va fi necesară atunci când impozitul pe venit este reținut

Declarația Unică nu va fi necesară atunci când impozitul pe venit este reținut și plătit de cei care oferă veniturile (de exemplu, firme), iar impozitarea este considerată finală. Acest lucru se aplică, de exemplu, veniturilor obținute din închirierea bunurilor personale, plătite de companii.

  • Se va elimina obligația de a calcula și declara contribuțiile sociale și contribuțiile pentru asigurări de sănătate pentru veniturile estimate din activități independente, proprietate intelectuală, colaborări cu firme, închiriere de bunuri, activități agricole și alte surse.
  • Se va elimina obligația de a declara contribuțiile sociale și cele pentru asigurări de sănătate în termen de 30 de zile după ce începe o activitate sau se obțin venituri din activitățile menționate. Aceasta se aplică și persoanelor care își suspendă temporar activitatea sau care o încheie.

Persoanele fizice care trebuie să plătească contribuțiile pentru asigurările sociale și asigurările de sănătate vor calcula și declara aceste sume prin Declarația Unică până pe 25 mai a anului următor în care au obținut veniturile. Excepție fac persoanele ale căror contribuții au fost deja calculate, reținute și plătite de cei care le-au plătit venitul, și care au obținut un venit total în aceeași categorie, unde s-a aplicat reținerea.

Cum vizează Declarația Unică contribuțiile sociale?

Aceste modificări sunt menite să simplifice procesul de calcul al contribuțiilor deoarece sumele se vor stabili în anul următor, în funcție de venitul obținut.

  • Se introduce și opțiunea ca persoanele care încep activități independente în cursul anului fiscal (cu excepția celor din sport) să poată alege să plătească contribuția pentru asigurările de sănătate. Această opțiune este valabilă și pentru cei care au avut pierderi fiscale anul precedent sau un venit net de zero. Cei care aleg să plătească contribuția vor calcula suma pe baza a 6 salarii minime brute, indiferent de momentul în care fac această alegere. Este important de menționat că persoanele care au avut pierderi fiscale sau un venit de zero în anul pentru care trebuie să depună declarația nu vor plăti contribuția de sănătate și pot opta să o plătească.

Dacă o persoană decide să plătească contribuția de sănătate, dar ulterior în acel an se încadrează în categoriile de excepție de la plată, suma nu va fi recalculată. De asemenea, dacă cineva a ales să plătească contribuția de sănătate și apoi obține venituri în același an, această contribuție va fi luată în considerare la calcularea contribuției totale pentru venitul obținut.

  • Începând cu veniturile pentru anul 2025, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va trimite contribuabililor Declarația Unică precompletată. Aceasta va include informații despre veniturile obținute, impozitul datorat, baza de calcul pentru contribuțiile sociale și cuantumul acestora, conform datelor disponibile. Scopul acestei măsuri este de a reduce erorile de calcul și de a îmbunătăți colectarea contribuțiilor pentru asigurările sociale și de sănătate.