Ministerul Finanțelor anunță schimbări la e-Factura. Ce trebuie să știe companiile

RO e-Factura

SURSA FOTO: Facebook, ANAF

Ministerul Finanțelor a anunțat joi, pe 18 ianuarie, îmbunătățiri ale sistemului e-Factura. Potrivit instituției, nu vor mai putea fi introduse facturi duplicat.

Instituția a precizat într-un comunicat că, pentru a identifica posibile îmbunătățiri care să faciliteze sinergia dintre platformele de facturare oferite de companiile de servicii contabile și sistemul e-Factura, experții Ministerului Finanțelor au invitat reprezentanții acestor companii la colaborare. Scopul este optimizarea soluțiilor tehnice pentru o adaptare cât mai fluidă și eficientă la sistem.

În această direcție, au avut loc două întâlniri online în această săptămână. La acestea, participat aproximativ 175 de persoane. Discuțiile s-au concentrat pe monitorizarea evenimentelor din aplicații, rezolvarea eventualelor erori și gestionarea sesizărilor primite de echipa de asistență. Întâlniri de acest tip vor continua să aibă loc zilnic în perioada următoare. Vor avea ca obiectiv evaluarea oricăror îmbunătățiri posibile pentru a sprijini creșterea eficienței operaționale a e-Factura, mai precizează sursa citată.

Pentru a eficientiza și mai mult interacțiunea cu utilizatorii finali, sunt programate webinarii în zilele 23 și 25 ianuarie. Acestea oferă utilizatorilor ocazia de a adresa întrebări și de a primi răspunsuri de la experții Agenției Naționale de Administrare Fiscală/Centrului Național pentru Informații Financiare.

Modificările aduse sistemului e-Factura

Potrivit comunicatului, începând cu 1 ianuarie 2024 și până în prezent, au fost implementate mai multe corecții la aplicația de completare oferită gratuit de Ministerul Finanțelor/Agenția Națională de Administrare Fiscală (MF/ANAF), având la bază feedback-ul primit de la utilizatori.

O altă modificare importantă este că, începând cu 16 ianuarie, sistemul nu mai acceptă introducerea facturilor duplicate.

De asemenea, se lucrează în prezent la implementarea posibilității de a trimite facturi în numele furnizorului (autofacturarea).

„Puțini credeau că vom fi a patra țară din Uniunea Europeană care reușeste să implementeze acest sistem, despre care am spus de la bun început că este vital pentru lupta noastră cu evaziunea. Iată că până acum nu au fost intervale de timp în care sistemul să nu funcționeze. Echipa CNIF/ANAF a început să lucreze de aproape cu firmele care oferă servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, pentru ca orice îmbunătățiri care pot să facă mai ușoară viața contribuabililor să fie implementate.

Nu excludem că pot să apară dificultăți și că pot fi identificate aspecte care necesită îmbunătățiri, tocmai de aceea abordarea este una cât se poate de constructivă; suntem lângă contribuabili și nu se aplică niciun fel de sancțiuni până în aprilie. Ne-am angajat să fim flexibili și receptivi la feedback, cred că asta este cel mai important. În final, cu siguranță vom depăși toate dificultățile și ne vom asigura că sistemul e-Factura este o soluție robustă și adaptabilă la nevoile în continuă schimbare ale mediului de afaceri”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Pe fondul implementării obligatorii a sistemului RO e-Factura în relația business-to-business (B2B) începând cu 1 ianuarie 2024, până în prezent, s-au înregistrat cu succes în sistem peste 10 milioane de facturi, având o valoare totală de 45 miliarde de lei.

Potrivit Ministerului Muncii, statusul facturilor expediate poate fi consultat aici.

Implementarea e-Factura

Dacă sistemul național pentru factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de cel puțin 24 de ore, obligația de transmitere, conform articolului 10 alineatul (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 120/2021, se suspendă până la restabilirea funcționării sistemului.

Conform reglementărilor, termenul limită pentru transmiterea facturilor emise în cadrul sistemului național RO e-Factura, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii desfășurate în România, este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii sau, cel târziu, în decurs de 5 zile lucrătoare de la data-limită stipulată pentru emiterea facturii în articolul 319 alineatul (16) din Codul fiscal.

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în cadrul sistemului național RO e-Factura nu va fi sancționată.