Pensiile din România se schimbă definitiv! Ordinul a venit direct de la UE

Pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană a aprobat noi modificări la pensiile speciale. Ion Rotaru, preşedintele Comisiei de muncă a Senatului, a declarat că lucrurile trebuie să intre într-un făgaș normal.

Modificările pentru pensiile speciale, agreate de Comisia Europeană

Senatorul Ion Rotaru a afirmat, marţi, că modificările aduse de comisiile de specialitate legii pentru pensiile speciale sunt agreate cu Comisia Europeană. El şi şi-a exprimat speranţa ca lucrurile să intre într-un făgaş normal. Legea pensiilor speciale se află la rexaminare în urma deciziei CCR.

„Măsurile sunt agreate cu cei de la Comisia Europeană şi lucrurile sper să intre într-un făgaş normal”, a spus Rotaru, după şedinţa comisiilor reunite.

El a explicat că intrarea în vigoare, după cinci ani, a unor prevederi referitoare la pensiile speciale este justificată de consecvenţa în ceea ce priveşte susţinerea sistemului de justiţie.

„Altfel, acesta este bulversat, dacă măsurile sunt aplicate dintr-o dată”, a subliniat senatorul.

Întrebat dacă sunt şanse ca această nouă formă a Legii pensiilor de serviciu să pice la Curtea Constituţională, Rotaru a spus că speră să nu se întâmple asta.

„Noi sperăm că nu. Aşa cum am discutat pe amendamentele pe care le-am adoptat, eu sper că nu se va întâmpla acest lucru. Dacă va fi o sesizare de neconstituţionalitate, o s-o luăm în discuţie şi vedem ce se poate face”.

Ion Rotaru a menţionat că nu poate preciza impactul bugetar în urma aplicării acestei legi.

„Când discutăm de fundamentarea bugetelor, atunci putem să discutăm de impactul bugetar al acestei legi. Legea intră în vigoare aşa cum a fost discutată marţi în comisii de la 1 ianuarie 2024. Deci, discutăm de un buget viitor”, a explicat el.

Legea a fost adoptată de Senat

Potrivit acestuia, prevederile referitoare la baza de calcul pentru pensiile magistraţilor constituită din media ultimelor 48 de luni de activitate a fost „o discuţie negociată, discutată şi cu reprezentanţii Băncii Mondiale, în calitate de consultant, şi, de asemenea, agreată de Comisia Europeană în această formă”.

Comisiile pentru muncă, juridică, apărare şi constituţionalitate ale Senatului au acordat, marţi, raport favorabil legii pensiilor speciale, prin punerea acesteia în acord cu decizia CCR.Au fost înregistrate 43 voturi „pentru”, şapte „împotrivă” şi două abţineri.

Legea pensiilor speciale a fost adoptată de Senat pentru punerea în acord cu decizia CCR. Actul legislativ a fost adoptat marți după ce a fost modificat pentru a respecta decizia și modificările cerute de CCR.

Lege a fost adoptată cu 89 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” (preponderent USR) şi o abţinere.
Următorul pas este dezbaterea proiectului în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Prin amendamentele depuse la legea pensiilor speciale, se urmărește să se pună capăt „anomaliilor”.

Acestea sunt legate de plata unor pensii mai mari decât câștigurile obținute în timpul perioadei de activitate. Totodată, legea vizează calculul pensiilor bazate pe veniturile din ultima lună.