În 2024, Hidroelectrica a raportat un profit net de 4,121 miliarde lei, cu 35% mai mic față de anul precedent. Veniturile companiei au scăzut cu 25%, ajungând la 9,12 miliarde lei. Cu toate acestea, conducerea propune repartizarea profitului și distribuirea unui dividend brut total de 4,04 miliarde lei, echivalent cu 8,98 lei per acțiune. Acționarii urmează să decidă dacă plata acestora se va face pe 25 iunie 2025.

Urmează schimbări majore la Hidroelectrica

Ministerul Energiei, care controlează 80,05% din capitalul social al companiei, cere revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere. Solicitarea este motivată de îndeplinirea jalonului nr. 121 din Planul Național de Redresare și Reziliență și de refuzul unor membri de a semna un act adițional la contractul de mandat.

Dacă revocarea va fi aprobată, AGA va trebui să desemneze membri provizorii pentru o perioadă de cinci luni. Pe lângă această decizie, urmează să fie stabilită indemnizația lunară a noilor membri, conform unei hotărâri din 2023. În prezent, Consiliul este condus de Petre Iulian Nicolescu, alături de Ana Bobircă, Cristian-Nicolae Stoina, Mihai Liviu Mihalache, Silviu Răzvan Avram și George Marius Toniuc.

„Hidroelectrica informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că în data de 26 martie 2025 a fost recepţionată o solicitare de introducere de noi puncte pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din data de 10 aprilie 2025, ora 12:00 (ora Romaniei), formulată de către Ministerul Energiei în numele statului român, în calitate de acţionar, cu un numar de 360.094.390 actiuni, reprezentând 80,0561% din capitalul social al societăţii, după cum urmează:

1. Revocare membrii ai Consiliului de Supraveghere din cauze neimputabile, în vederea îndeplinirii jalonului nr.121 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, în conformitate cu prevederile art. 36.10 din Contractul de mandat (vot secret).

2. Revocare membrii ai Consiliului de Supraveghere din cauze imputabile, în conformitate cu prevederile art.36.3 coroborat cu dispozitiile art.9, din contractul de mandat, respectiv refuzul de a duce la îndeplinire hotărârile AGA prin nesemnarea actulului adiţional nr.2 la contractul de mandat, pana la data de 04.04.2025 (vot secret).

3. Alegerea membrilor provizorii ai Consiliului de Supraveghere (vot secret)”, se arată înconvocatorul transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Hidrocentrala Stejaru
SURSA FOTO: Hidroelectrica

În ciuda scăderii profitului, compania continuă să investească masiv în modernizare și extindere

În ciuda scăderii profitului, Hidroelectrica continuă să investească masiv în modernizare și extindere. În 2024, compania a cheltuit 600 milioane lei pentru investiții și a semnat contractul pentru reabilitarea centralei Vidraru, un proiect de 188 milioane euro. Pentru 2025, bugetul investițional este de 1,7 miliarde lei, iar compania explorează achiziția de noi capacități regenerabile și de stocare a energiei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și un jucător-cheie în Sistemul Energetic Național. Compania deține 188 de centrale hidroelectrice, cu o capacitate totală de 6,3 GW, precum și un parc eolian de 108 MW la Crucea.

Producția netă a companiei a scăzut cu 22% în 2024

Conform raportului ANRE din decembrie 2024, Hidroelectrica avea o cotă de piață de 14,66% pe segmentul concurențial al furnizării de energie electrică. Totuși, producția netă a companiei a scăzut cu 22% în 2024, ajungând la 13.864 GWh, pe fondul condițiilor hidrologice mai slabe.

În prezent, compania are o capitalizare bursieră de 54,87 miliarde lei, menținându-și poziția ca una dintre cele mai valoroase companii de stat din România.