Schimbări majore la vaccinare în România! Cine se va imuniza în continuare împotriva COVID

Campania de vaccinare

Schimbări importante privind campania de vaccinare în România! Ministrul Sănătăţii a făcut sâmbătă seara marele anunţ. Ce se va întâmpla în luna februarie?

În conferinţa de presă susţinută sâmbătă seara, ce a avut ca temă principală incendiul tragic de la Institutul “Matei Balş”, ministrul Sănătăţii a anunţat şi o schimbare de strategie în privinţa vaccinării contra noului coronavirus.

“Toate locurile (…) vor merge către aceştia, nu către alte persoane”

Astfel, Vlad Voiculescu spune că, în luna februarie, doar anumite categorii de persoane se vor mai putea programa pentru imunizarea împotriva COVID-19. Ministrul spune că a primit acceptul premierului Florin Cîţu pentru această măsură.

“Am propus premierului şi avem acceptul dânsului ca în perioada următoare, pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia.

Repet, pe perioada lunii februarie toate locurile care vor fi scoase vor fi oferite în platforma de programare, vor merge către aceştia, nu către alte persoane”, a transmis, sâmbătă, ministrul Sănătăţii.

Persoanele programate sau reprogramate rămân în sistem, a subliniat ministrul, noua măsură vizând doar despre programările noi de pe parcursul lunii februarie.

De ce s-a recurs la această modificare?

Vlad Voiculescu spune că modificările aduse strategiei de vaccinare din România sunt necesare pentru a reuşi să scădem numărul de persoane internate în spitale. Majoritatea covârșitoare a românilor cu forme grave de COVID provine din rândul celor vârstnici și bolnavi. Aceştia trebuie să fie prioritari la vaccinare, a subliniat ministrul.

Statisticile arată că 85% din decese sunt înregistrate la persoane peste 60 de ani, iar 95,1% din decese sunt înregistrate la persoane care aveau deja boli cronice.

Fond naţional pentru siguranţa pacienţilor în spitale

Şeful de la Ministerul Sănătăţii a mai vorbit sâmbătă şi despre crearea un fond naţional pentru siguranţa pacienţilor în spitale.

“Avem la dispoziţie bani europeni, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, avem, de asemenea, bani naţionali, bani din bugetul naţional, pe care îi vom aloca pentru acest scop, iar noi ne vom asigura că aceştia sunt folosiţi prioritar pentru îmbunătăţirea urgentă a infrastructurii de siguranţă în spitale.

Ne referim aici în special la securitatea la incendii, de asemenea, securitatea la cutremure şi, nu în ultimul rând, la unul dintre marii criminali ai sistemului sanitar din România, şi anume, infecţiile nosocomiale. Vorbim despre un fond naţional pentru siguranţa pacientului în spitalele din România”, a explicat Vlad Voiculescu.