Schimbări majore privind concendiul medical în România. O ordonanţă de urgenţă prezentată aduce modificări importante în privinţa liberelor medicale ale salariaţilor. Se vor da amenzi uriașe.
Amenzi de până 2.000 de lei pentru salariaţi şi de până la 11.000 de lei pentru medici dacă un OUG propus recent va intra în vigoare.
Modificări importante privind concediile medicale
Modificările majore din proiectul de ordonanţă aflat în prezent pe masa Consiliului Economic şi Social îi vizează pe angajaţii care au mai multe locuri de muncă şi care duc un certificat de concediu medical doar la unul dintre angajatori în timp ce îşi continuă activitate la celălalt sau celelalte locuri de muncă.
Amenzi de până la 2000 de lei
Aceste persoane riscă o amendă de până la 2.000 de lei. În acelaşi timp, vor fi majorate amenzile şi pentru medicii care eliberează concedii medicale, dar nu respectă legislaţia în vigoare. Amenzile pentru medici ar putea ajunge până la 11.000 de lei, amenda actuală fiind de până la 10.000 de lei, scrie observatornews.ro.
Persoanele care se află în concendiu medical vor fi monitorizate de către medici în cadrul unui plan de urmărire a evoluţiei bolii. Acest plan trebuie întocmit de medicul care a eliberat concediul medical. Cei care nu întocmesc acest plan riscă amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei. Toate aceste modificări vor intra în vigoare abia după ce proiectul va fi aprobat de Guvern şi va fi publicat în Monitorul Oficial.
Vizați și cei care se asigură opțional pentru concedii medicale
În plus, vor apărea modificări ce vizează persoanele care se asigură opțional pentru concedii medicale. Mai exact, baza maximă de calcul lunară pentru indemnizațiile de asigurări sociale, în cazul celor fără venituri din salarii, care vor să se asigure opțional, se va stabili ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, în limita a trei salarii minime brute pe țară.
În prezent, „baza de calcul al indemnizațiilor (…) se determină ca medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar”, potrivit OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Nu în ultimul rând, concediul și indemnizația pentru îngrijirea copilului grav bolnav vor fi accesibile părinților până ce acesta împlinește vârsta de 18 ani. De fapt, prin intermediul acestui proiect de OUG se dorește transpusă în legislația privind concediile o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) în acest sens, apărută în luna mai.
Sursă foto: Dreamstime