Astfel, potrivit noii legi, grupa mare de la grădiniţă şi ultimele două clase de liceu devin obligatorii. Măsura ar putea fi aplicată chiar din toamnă.
Până acum învăţământul obligatoriu începea la clasa pregătitoare şi se încheia în clasa a X-a. Asta înseamnă că elevii erau obligaţi să stea în şcoală 11 ani. Nouă lege votata luni prevede ca din toamnă grupa mare de la grădiniţă devine obligatorie, deci dacă până acum unii părinţi îşi duceau copii direct la şcoală, acum sunt obligaţi să îi dea mai întâi la grădiniţă.
Iar pentru elevii mai mari de 16 ani, aceştia sunt la rândul lor obligaţi să stea până în clasa a XII-a în şcoală. Este o lege controversată pentru că unii specialiştii spun că ar fi vorba despre o metodă prin care Ministerul ar încerca să menţină catedrele profesorilor în mod artificial, pe fondul scăderii demografice şi pe fondul celei mai mari rate a abandonului şcolar din Europa – 2 din 5 elevi nu termină liceul, potrivit statisticii oficiale.
Cel mai probabil vor exista penalităţi pentru părinţii care nu îşi dau copii la grădiniţă la 5 ani sau pentru cei care pleacă din scoală mai devreme de clasa a 12-a.
Legea pleacă acum spre promulgare, conform ProTv.
„Învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii doi ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani”, se stipulează în actul normativ.