Schimbări masive în industria agroalimentară. Insectele ar putea înlocui carnea în meniurile din restaurante
Francezul Antoine Hubert, inginer de formație, este cunoscut pentru apelurile sale de a regândi industria agroalimentară și de a pune sustenabilitatea pe primul loc. De exemplu, acesta susține că un burger pe bază de insecte emite de 200 de ori mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât echivalentul său pe bază de carne de vită.
În calitate de președinte al Platformei Internaționale a Insectelor pentru Alimente și Furaje, o asociație a industriei, Hubert a fost foarte activ în a face presiuni pentru autorizarea în UE a alimentelor pe bază de insecte pentru consumul uman.
Ÿnsect plănuiește să își intensifice producția până la sfârșitul anului cu o nouă fermă verticală de 35 de metri înălțime în orașul Poulainville din nordul Franței. Ferma de insecte se așteaptă să fie cea mai mare din Europa, cu o capacitate de producție anuală de până la 200.000 de tone, scrie infofinanciar.ro
AUR a propus în Senat interzicerea utilizării insectelor în industria alimentară
În altă ordine de idei, amintim că Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus luna trecută, la Parlamentul României, un proiect de Lege cu privire la interzicerea utilizării insectelor în producţia de hrană pentru populaţia umană.
„În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atât ca alimente de sine stătătoare, cât şi ca ingrediente.
Prin această propunere legislativă, susţinem interzicerea producerii, importului, publicităţii şi comercializării acestora, respectiv interzicerea alocării de fonduri pentru a cerceta introducerea gândacilor în alimentaţia umană”, arată comunicatul de presă emis de AUR.
Proiectul de lege a fost transmis Biroului permanent al Senatului îi are ca iniţiatori pe deputaţii George Simion, Lilian Scripnic, Sorin Muncaciu şi pe senatorul Claudiu-Richard Târziu.
La rândul său, Petre Daea (PSD) a declarat în trecut că nu este de acord cu politicile Uniunii Europene privind consumul de gândaci. Acesta a sugerat că românii sunt obișnuiți cu mâncarea tradițională românească și aceasta nu poate fi înlocuită.