Ce schimbări se produc în organism dacă bem cafea zilnic. S-a descoperit abia acum

cafea

SURSA FOTO: Dreamstime

Cu ceașca de cafea băută în fiecare dimineață, veți avea o digestie mai rapidă. Așa cum se știe, cofeina este un stimulent care crește motilitatea intestinală și peristaltismul.

Mulți oameni spun că trebuie să meargă la baie la scurt timp după ce au băut cafeaua de dimineața.

Explicația este foarte simplă: cofeina stimulează secreția de acid gastric și activitatea motorie în colon.

Cafeaua poate avea un efect laxativ puternic

Este perfect normal ca unii oameni să simtă nevoia de a merge la toaletă după ce au băut cafea, dar alții nu par să fie afectați. Cafeaua, în special cea cu cofeină, are un anumit efect asupra colonului.

Stimulează contracțiile la nivelul colonului și accelerează activitatea intestinală. Poate avea și un efect laxativ puternic asupra unor persoane, conform Verywellhealth.

Dar nu totul are legătură cu cofeina. Cafeaua prăjită are mii de compuși bioactivi. Cercetătorii nu înțeleg pe deplin modul în care fiecare compus afectează sistemul gastrointestinal. Conform studiilor, cu sau fără cofeină, cafeaua promovează dorința de a merge la toaletă la cel puțin o treime din populație, mai ales la femei.

Chiar și unele tipuri de cafea decofeinizată pot conține substanțe chimice care pot provoca scaune moi. Anumite persoane ar trebui să renunțe la cafea dacă au anumite probleme. Persoanele care suferă de diaree, au probleme de somn, cele care suferă de stres și anxietate ar fi bine să evite consumul de cafea, susțin experții.

Unele cercetări sugerează că și cafeaua și cofeina sunt asociate cu șanse mai mari de a dezvolta sindromul colonului iritabil (IBS), în special în rândul femeilor. Mulți oameni cu IBS consideră cafeaua drept un declanșator al simptomelor IBS, cum ar fi dispepsia (indigestia), durerea și scaunele repetate.

Nu uitați de beneficiile majore ale cafelei

Unele studii sugerează că, în general, cafeaua este asociată cu un risc mai scăzut de boală cronică de rinichi. Alte cercetări nu au găsit dovezi că un consum moderat de cafea crește riscul de pietre la rinichi la persoanele sănătoase.

Aproximativ 400 de miligrame (mg) de cofeină zilnic, ceea ce înseamnă aproximativ patru sau cinci căni de cafea, nu este asociată cu efecte negative. Cu toate acestea, unii oameni sunt mai sensibili la efectele cofeinei.

Cercetări de dată recentă sugerează că obiceiul de a bea ceai sau cafea ar putea ajuta creierul să rămână în formă. Studiul a constatat că adulții în vârstă din Marea Britanie, care au băut în mod regulat cafea, au avut mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral și demență pe o perioadă de 11 ani, decât cei care nu au băut deloc.

Deși aceste descoperiri nu pot confirma o legătură cauză-efect, sunt cele mai recente care indică faptul că obiceiul de bea cafea sau ceai poate avea unele beneficii pentru sănătate.

Așa cum au arătat și alte studii, pe lângă îmbunătățirea atenției, concentrării și a dispoziției, cafeaua are efecte antioxidante și anti-inflamatorii și reduce riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

Toate aceste beneficii se pot obține câtă vreme cafeaua este băută în mod corect. Se pare că există un mod corect, dar și unul greșit, de a face acest lucru, iar acesta din urmă poate fi un pericol pentru sănătate, în special pentru creier.