Bogdan Chirițoiu: La TAROM sunt preţuri mari pe unele rute

„Vedem efecte în piaţă. Deci, faptul că din cei patru mari actori de pe piaţa de aviaţie din România Blue Air-ul a ieşit, iar TAROM îşi reduce activitatea, deci din patru avem vreo doi-jumate, cred că se simte în piaţă. Se simte în creşterea preţului biletelor. În acelaşi timp, supravieţuirea TAROM ne ajută să nu crească şi mai mult, dacă mergem pe logica asta. Altfel, dacă ne uităm în Europa, vedem o restrângere a numărului de companii. SAS-ul scandinav a fost vândut, TAP-ul portughez e de vânzare, deci vedem că numărul de actori pe piaţă se reduce în Europa. Deci, ne uităm la impactul în piaţă al ieşirii Blue Air şi al reducerii activităţii TAROM, da? Vrem să vedem cât de mult şi de ce au crescut preţul biletelor la Wizzair, Ryanair ş.a.m.d. Inclusiv la TAROM sunt preţuri mari pe unele rute. Ne uităm în momentul de faţă la evoluţia preţului biletelor post-pandemie”, a afirmat Bogdan Chirițoiu.

Consiliul Concurenței a inițiat o analiză privind modul în care companiile aeriene stabilesc prețurile biletelor de avion pentru rutele cu plecare din România, conform informațiilor furnizate de autoritatea de concurență.

În cadrul acestui studiu, instituția condusă de Bogdan Chirițoiu va analiza structura pieței serviciilor de transport aerian de călători din România și mecanismele sale de funcționare, în contextul majorării semnificative a prețurilor biletelor de avion de către companiile aeriene.

Analiza a fost inițiată în contextul creșterilor mari ale prețurilor biletelor de avion practicate de companiile aeriene, urmare a retragerii Blue Air de pe piață și a reducerii activității TAROM pe anumite rute.

Astfel, vor fi analizate cererea și oferta de pe piață, nivelul de transparență al modului de stabilire a prețurilor biletelor, inclusiv ajustările dinamice ale acestora, și vor fi identificate eventuale disfuncționalități ale pieței.

Bogdan Chirițoiu spune că la finalul analize, Consiliul Concurenței va formula propuneri și recomandări pentru eliminarea posibilităților de inducere în eroare a consumatorilor. În cazul în care vor fi descoperite încălcări ale legii, se vor iniția procedurile necesare pentru sancționarea acestora, conform reprezentanților instituției.

S-a aprobat ajutorul pentru TAROM

Compania națională de transporturi aeriene române, TAROM, va beneficia de un ajutor în valoare de 471 milioane lei. Hotărârea a fost adoptată joi, 23 mai, de către Executiv și prevede alocarea fondurilor din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

Prin urmare, s-a aprobat un ajutor de stat individual pentru restructurarea TAROM. Valoarea totală a pachetului ajunge la 471 milioane de lei sau 94,67 milioane de euro.

Conform informațiilor furnizate, din suma totală menționată, în valoare de 214,3 milioane, TAROM va folosi o parte ca capital de lucru pentru a acoperi deficitul de lichiditate. Un alt obiectiv este să obțină echilibrul financiar al companiei până în anul 2024.

Consiliul Concurenței a confirmat că prevederile actului normativ sunt conforme cu decizia de autorizare a Comisiei Europene și cu legislația națională și europeană referitoare la ajutorul de stat.