Potrivit noului Regulament de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare, lansat în dezbatere publică de Municipalitate, operatorii de salubrizare vor fi obligaţi să spele străzile situate în zona centrală a oraşului, unde traficul este intens, minim o dată pe zi
„Noul Regulament prevede reguli unitare de spălare a arterelor din Capitală, pentru toate sectoarele, şi, în premieră, sunt prevăzute sancţiuni pentru nerespectarea acestor reguli. Astfel, operatorii de salubrizare vor fi obligaţi să spele bulevardele/ străzile/ arterele/ zonele aglomerate/ pieţe/ intersecţii/ târguri situate în zona centrală a oraşului unde traficul este intens, minim o dată pe zi. Restul arterelor vor fi spălate de 1-3 ori săptămânal. Măturile, periile utilizate în prezent se vor înlocui cu echipamente de aspiraţie”, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), transmis, joi.
De asemenea, în primii 3 ani după delegarea serviciului se vor înlocui măturile/ periile cu echipamente de aspiraţie în procent de 50%, urmând ca în următorii 3 ani să ajungă la un procent de 75%.
Utilajele de salubrizare, dotate cu GPS
În ceea ce privește utilajele care deservesc serviciul de salubrizare, toate aecstea se vor încadra în clasa de poluare minim EURO 4 şi vor fi dotate cu sistem GPS.
Delegatarul serviciului (Primăriile Sectoarelor 1 – 6) şi Primăria Municipiului Bucureşti vor avea acces în mod obligatoriu la softul de verificare şi urmărire a sistemului GPS, precizează Municipalitatea.
„Creşte numărul de articole supuse sancţiunilor, respectiv de la 72 în regulamentul vechi la 110 (sancţiuni noi pentru nerespectarea frecventelor minime de spălare/ stropit/ măturat mecanizat, întreţinerea salubrizării străzilor, colectarea deşeurilor, întocmirea programelor de prestaţie a serviciilor etc.). De asemenea, a fost majorat cuantumul amenzilor de la 1.000 la 3.000 în regulamentul vechi, respectiv de la 2.000 la 4.000 în regulamentul nou”, arată sursa citată.
Tototdată, PMB menţionează că a lansat în dezbatere publică noul Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare în Municipiul Bucureşti, pe 29 mai, pentru 30 de zile.
„Această formă a documentului, care a fost supus dezbaterii publice, are la baza regulamentul aprobat prin HCGMB în anul 2010, care necesita schimbări pentru a fi în conformitate cu noile modificări legislative în domeniu. După încheierea perioadei de dezbatere publică, timp în care cei interesaţi pot veni cu sugestii/ opinii cu valoare de recomandare asupra proiectului, acesta va fi supus spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, a adăugat PMB.