Potrivit schimbărilor luate în vedere de Ministerul Finanțelor, persoanele cu două sau mai multe firme vor putea trece în regimul fiscal al microîntreprinderilor doar una dintre ele. Totuși, veniturile cumulate nu trebuie să depășească peste jumătate de milion de euro.

Ministerul Finanțelor a pregătit mai multe schimbări pentru microîntreprinderi

În cazul în care este depășit pragul de 500.000 euro, niciuna nu mai poate fi în regimul fiscal al microîntreprinderilor, notează HotNews.

De asemenea, cei care au PFA și firmă vor fi nevoiți să adune veniturile pentru a vedea dacă depășesc plafonul. În cazul în care suma este depășită, firma va trece la impozit pe profit.

Conform sursei menționate, trebuie luate în considerare următoarele condiții în privința întreprinderilor legate:

  • persoana juridică română deține la cealaltă persoană juridică română, direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice române;
  • persoana juridică deține la persoana juridică română care verifică condiția, direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administraţie, de conducere ori de supraveghere ale/ai persoane juridice române;
  • persoana juridică română este legată cu o altă persoană juridică română dacă o persoană deţine, în mod direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere atât la prima persoană juridică, cât și la cea de-a doua persoană juridică;
  • acţionarul/asociatul persoanei juridice române care deţine, direct şi/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice române, desfăşoară activitate economică prin intermediul unei persoane fizice autorizate întreprinderi individuale/întreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activităţi economice, fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare.
deal business vanzare
SURSA FOTO: Dreamstime

Singurii antreprenori care nu sunt afectați sunt cei care dețin o singură microîntreprindere

În ultimul caz menționat, veniturile persoanei fizice autorizate/întreprinderii individuale/întreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activități economice fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, se cumulează cu cele realizate de persoana juridică română/alte întreprinderi legate.

Guvernul încearcă să scadă numărul acestora, scrie sursa menționată. Totuși, Guvernul s-a angajat în PNRR să facă acest lucru prin scăderea pragului.

În momentul de față, pragul este de 500.000 euro. Totuși, anul viitor ar putea fi o diminuare la 300.000 euro sau 100.000 euro.

Singurii antreprenori care nu sunt afectați sunt cei care dețin o singură microîntreprindere și nu au PFA.

Antreprenorii trebuie să declare cu ce firmă rămân microîntreprinderi până la finalul acestei luni. Ulterior, din aprilie, va începe plata taxelor la Stat.

Amintim că microîntreprinderile au următoarele cote de impozitare. În primul rând, cota este de 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro.

Totodată, cota este 3% pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro. Aici sunt incluse și microîntreprinderile care desfășoară activități, principale sau secundare în diverse coduri CAEN.