Schimbări pentru utilizatorii de iPhone. Apple a implementat regulile cerute de noua legislaţie europeană

apple

Sursă: Dreamstime

Apple a implementat pe iPhone schimbările cerute de noua legislaţie europeană. Astfel, noul sistem iOS 17.4 care a fost lansat marţi seară,permite accesarea alternativelor la App Store.

Noul sistem de operare al iPhone este mai permisiv

iOS 17.4 a fost lansat marți seară, odată cu introducerea modificărilor impuse de noua legislație europeană pe care producătorul iPhone a fost obligat să o implementeze.

Cea mai recentă versiune a sistemului de operare folosit de smartphone-urile Apple deschide calea pentru magazinele terțe de aplicații. Ele oferă alternative la App Store.

Unul dintre primele magazine alternative, numit Mobinvention, urmează să fie lansat pe 7 martie. Setapp va fi lansat în aprilie. Iar mai târziu în acest an, Epic Games Store va fi disponibil și pe iPhone.

Noua versiune de iOS permite utilizatorilor să utilizeze și alte motoare de randare web decât Webkit, dezvoltat de Apple.

Împreună cu aceste modificări, Apple lansează API-uri prin care dezvoltatorii terți vor putea accesa conexiunea NFC a telefoanelor pentru a efectua plăți wireless.

În afară de modificările destinate exclusiv Uniunii Europene, există și câteva noutăți globale. Aplicația Podcasts acum generează automat transcrieri, facilitând utilizatorilor căutarea după anumite referințe din podcast-uri.

Alte actualizări includ implementarea protocolului de criptare PQ3 pentru iMessage, care va proteja împotriva viitoarelor atacuri cuantice, și îmbunătățirea capacității Siri de a citi mesajele primite de utilizatori în câteva limbi internaționale.

Apple amendată de Uniunea Europeană cu 1,84 miliarde de euro

Apple a fost sancționată luni de Uniunea Europeană cu o amendă antitrust în valoare de 1,84 miliarde de euro (2 miliarde de dolari). Este prima din istorie și are în mare parte un caracter descurajator.

Sancțiunea vine ca urmare a faptului că a împiedicat Spotify și alte servicii de streaming muzical să informeze utilizatorii cu privire la opțiunile de plată în afara App Store-ului său.

Decizia Comisiei Europene a fost declanșată în urma unei plângeri depuse în 2019 de serviciul suedez de streaming muzical Spotify. Aceasta se referă la această restricție și la taxele de 30% percepute de Apple în App Store.

Autoritatea de aplicare a legislației Uniunii Europene a afirmat că restricțiile impuse de Apple constituie condiții comerciale neloiale. Este un argument relativ nou într-un caz antitrust. Argumentul a mai fost utilizat și de agenția antitrust olandeză într-o decizie împotriva Apple în 2021. Atunci era vorba despre un caz intentat de furnizorii de aplicații de dating.

Amenda a eclipsat suma de 500 de milioane de euro pe care sursele au declarat pentru Reuters că se așteptau să o aplice Comisia în cazul Apple.

Autoritatea de reglementare a precizat într-un comunicat că a adăugat o sumă forfetară suplimentară de 1,8 miliarde de euro. Este o măsură de descurajare pentru Apple având în vedere că o parte semnificativă a prejudiciului cauzat de comportamentul Apple a fost nemonetar. În total s-a ajuns la 1,84 miliarde de euro, adică 0,5% din cifra de afaceri a Apple la nivel mondial.