În urma deciziei luate de Camera Deputaților, este instituit dreptul străinului de a rămâne pe teritoriul României până la finalizarea procedurii de azil. Legea merge la promulgare.

Camera Deputaților a adoptat proiectul normative privind domeniul azilului

Astfel, deputaţii au adoptat proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 35/2023 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind domeniul străinilor şi azilului în România.

Având în vedere afluxul masiv de străini proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, pentru a sprijini poliţiştii de imigrări în activitatea de procesare a cererilor de protecţie internaţională, sunt modificate şi completate prevederile legii 122/2006.

Astfel, va fi permisă permisă implicarea experţilor Agenţiei Uniunii Europene pentru Azil (EUAA), potrivit regulamentelor europene, în primirea cererilor de azil şi analizarea dosarelor, conform propunerii legislative.

Amintim că Senatul a adoptat proiectul pe 12 iunie 2023. Totodată, votul Camerei a fost decizional, iar legea merge la promulgare.

România
SURSĂ FOTO: Unsplash

AUR s-a exprimat împotriva proiectului de lege

Totuși, AUR s-a exprimat împotriva proiectului de lege. Ilie Coleşa, deputat AUR, a explicat că „dosar finalizat cu respingerea dreptului de azil înseamnă rămânerea emigrantului ilegal în Uniunea Europeană, în cazul de faţă în România”.

De asemenea, el a subliniat faptul că acest proiect legislativ pune parţial în practică Pactul privind migraţia, unul extrem de criticat.

„Chiar un dosar finalizat cu respingerea dreptului de azil înseamnă, în general, de facto, rămânerea emigrantului ilegal în Uniunea Europeană, în cazul de faţă în România. Acest proiect legislativ pune parţial în practică Pactul privind migraţia, unul extrem de criticat, de neacceptat pentru România şi nevotat de patrioţii prezenţi în încă prezentul Parlament European”, a explicat deputatul AUR.

Social-democratul Viorel Salan a susținut că măsurile adoptate permit alinierea cadrului normativ naţional în domeniul străinilor şi azilului la reglementări europene.

El a susținut și că este avută în vedere „optimizarea instituţiilor componente le Ministerului Afacerilor Interne pentru a răspunde nevoilor cetăţenilor, dar şi societăţii româneşti”.

„Este avută în vedere, în primul rând, optimizarea instituţiilor componente le Ministerului Afacerilor Interne pentru a răspunde nevoilor cetăţenilor, dar şi societăţii româneşti. De asemenea, măsurile vizează alinierea legislaţiei naţionale la elementele conţinute de reglementările europene, recomandările Curţii Europene şi jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, relevante în domeniul returnării străinilor”, a spus Viorel Salan.