Ministerul de Finanţe consideră însă că această stare „de fapt și de drept creează premisele afectării principiului obiectivitățiii în soluţionarea contestațiilor” generând, în același timp, diminuarea încrederii contribuabilului în sistemul recursului grațios.
Astfel, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune printr-un Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului deciziile emise de autorități pentru soluționarea contestațiilor fiscale să fie revocate la cererea firmelor sau a antreprenorilor independenți.
Autorii documentului spun că „Agenția Națională de Administrare Fiscală se află în poziția de a impune sarcina fiscală ce revine fiecărui contribuabil cât și sarcina de a-și cenzura propriile decizii de impunere sau acte emise în procedurile de stabilire a creanțelor fiscale”.
Citeste si: Important! Ce este, de fapt, amnistia fiscală! Cine va scăpa de datorii
La capitolul avantaje, Ministerul de Finanţe scrie în nota de fundamentare că, astfel „se asigură un nivel superior de independență și implicit premise pentru creșterea imparțialității în luarea deciziilor cu privire la contestațiile formulate de contribuabili împotriva tuturor actelor emise de administrația fiscală (atât titluri de creanță fiscală cât și alte acte administrative fiscale) prin plasarea structurilor în afara ANAF”.
În plus, se asigură exercitarea de către Ministerul Finanţelor Publice a prerogativelor sale legale care izvorăsc din rolul de autoritate fiscală competentă, precum şi acela de coordonare a aplicării unitare a prevederilor legislaţiei fiscale.
Măsura va degreva totodată organele fiscale emitente a actelor administrative fiscale (altele decât titlurile de creanță fiscală) de soluționarea contestațiilor formulate împotriva acestor acte.
Citeste si: Alertă la ANAF! Mii de români sunt vizați. Se schimbă regulile de la 1 iunie
În prezent, contribuabilii n-au această posibilitate pe cale administrativă, ci doar pe cale judecătorească. Ei vor putea să ceară autorităților revocarea unei decizii date pentru soluționarea unei contestații fiscale, ceea ce acum nu este posibil. Regula se va aplica numai în anumite situații prevăzute în mod expres de legislație.
Pentru a fi aprobată, măsura trebuie să treacă de Guvern şi apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.
Vezi aici proiectul MFP.