Schimbări radicale pentru elevii din România. Klaus Iohannis va promulga noile Legi ale Educaţiei

Klaus Iohannis

SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis

Marți, pe data de 4 iulie, președintele Klaus Iohannis urmează să promulge programul "România Educată". Proiectul, promovat intens timp de 4 ani, a trecut de Parlament cu scandal și foarte repede. Rămâne însă un proiect de lege controversat.

Legile educației urmează să fie modificate prin programul „România Educată„, pe care președintele Klaus Iohannis îl va promulga marți, pe data de 4 iulie. Este însă un proiect controversat, din cauza schimbărilor pe care dorește să le aducă în admiterea la liceu și examenul de Bacalaureat.

Elevii ar putea da Bacalaureatul la religie

Una dintre cele mai importante modificări ar fi modul în care se desfășoară admiterea la liceu. Pentru jumătate dintre locuri, liceele vor putea organiza un examen separat de Evaluarea Națională.

De asemenea, religia ar putea deveni materie opțională la examenul la Bacalaureat.

Totodată, Camera Deputaților a adoptat un amendament ce reintroduce posibilitatea confiscării telefoanelor mobile de la elevii din clasele primare și gimnaziu, urmând ca acestea să fie predate părinților. În cazul elevilor de liceu, această decizie va rămâne la latitudinea fiecărei școli în parte.

Mai mult, elevii ar putea fi sancționați cu exmatricularea, în cazul unor abateri grave.

Prevederile controversate din Legile Educației

Președintele Klaus Iohannis va promulga Legile educației marți, pe data de 4 iulie. Acest lucru se va întâmpla în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Palatul Cotroceni la ora 17:00.

Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, proiectele legilor învăţământului preuniversitar şi superior pe 22 mai. Partidele USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională în legătură cu Legile Educației Naționale, argumentând că au găsit mai multe prevederi neconstituționale, cele mai grave fiind limitarea dreptului la învăţătură al copiilor şi încălcarea principiul egalităţii în drepturi.

„În ceea ce priveşte legea învăţământului preuniversitar, argumentele de neconstituţionalitate se referă la limitarea accesului la educaţie în funcţie de vârstă, posibilitatea de exmatriculare a elevilor şi discriminarea în ceea ce priveşte admiterea la liceu. USR a subliniat, de asemenea, posibile încălcări ale drepturilor la viaţa privată ale elevilor şi profesorilor, în lipsa garanţiilor legale privind folosirea înregistrărilor video în şcoli”, explica USR, într-un comunicat de presă.

CCR a respins însă ca neîntemeiate sesizările Opoziţiei pe data de 21 iunie. USR a solicitat în aceeași zi preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament legile Educaţiei, pentru a corecta prevederile propuse de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, care discriminează elevii, baronizează universităţile şi protejează plagiatorii.