Raluca Ștefan, psihoterapeut, mi-a vorbit puțin despre ceea ce ne împiedică să ne atingem obiectivele și ce putem face pentru a nu mai cădea în capcana rezoluțiilor și a standardelor irealiste.
Din interior către exterior
În primul rând, cuvântul „rezoluție” nu ne ajută atunci când vrem să facem schimbări sau îmbunătățiri. „Rezoluțiile se referă, în general la obiective exterioare. Spre exemplu, cei mai mulți dintre noi când ne facem rezoluții pentru anul nou, ele sună cam așa: „vreau să slăbesc ca să arăt bine”, „vreau să-mi iau o mașină”, „vreau să-mi iau o casă” etc.
În loc să-ți faci rezoluții, încearcă să-ți setezi intenții. Fă un „switch” de la exterior către interior, și concentrează-te pe felul în care vrei să te simți, pe cine vrei să devii, în loc să te concentrezi pe ce vrei să obții”, a explicat Raluca Ștefan.
De asemenea, înainte să începi să te gândești la viitor, acordă puțină atenție trecutului. Anul ce se apropie de final a avut, mai mult ca sigur, părți bune și părți rele. Toate au contribuit la evoluția ta, așadar, un moment de reflecție ți-ar putea fi de ajutor în setarea obiectivelor pentru anul ce urmează.
„Întreabă-te ce momente ți-au adus bucurie în anul care a trecut. Pentru ce poți fi recunoscator, ce poți lua bun din cele întâmplate în acest an? Ce oameni ai intâlnit, cum ai evoluat, ce provocari ai întâmpinat?
Gândește-te și la ce nu a funcționat, la ce ai vrea să renunți. Ce vrei sa faci diferit în noul an? Această reflecție creează conștientizare de sine. Iar conștientizarea este baza creșterii personale”, a specificat Raluca Ștefan.
Setează obiective realiste
Psihoterapeut Raluca Ștefan ne sugerează, de asemenea, să ne setăm așteptări cât mai realiste, astfel încât să nu ajungem la epuizare. „Atunci când ne stabilim niște obiective excesiv de ambițioase, inevitabil obosim după câteva săptămâni și le abandonăm. Astfel, ajungem să trăim un eșec”, a punctat Raluca Ștefan.
Atunci când vine vorba despre atingerea obiectivelor, este foarte important să facem lucrurile etapizat. Cu siguranță, fiecare dintre noi avem mai mult de un singur obiectiv. Totuși, dacă ne concentrăm pe toate în același timp, avem toate șansele să devenim copleșiți.
„Începe cu o singură arie a vieții: cariera, sănătatea, relația, dezvoltare personală… Vezi care este cea mai importantă pentru tine în acest moment și începe cu aceea. Cu cât ne răsfirăm mai tare resursele în mai multe direcții, cu atât suntem mai puțin productivi”, ne-a sfătuit Raluca Ștefan.
Simplifică procesul
Doar pentru că ne-am setat un obiectiv, asta nu înseamnă că vom găsi mereu puterea și motivația să ne menținem pe traseu. Psihoterapeut Raluca Ștefan ne-a oferit câteva secrete care ne ajută să rămânem consecvenți.
„Simplifică procesul. Sparge obiectivul în bucăți mai mici astfel încât să nu mai pară greu de atins. Spre exemplu, dacă vrei să slăbești, în loc să-ți propui să dai jos 15 kg, propune-ți să dai jos 1 kg pe săptămână, sau la două săptămâni.
Folosește principiul descreșterii. Să ne imaginăm că-ți propui să alergi o oră în fiecare zi, iar într-o zi ești obosit. Nu te forța să alergi o oră, ci aleargă jumătate de oră. În felul acesta, obiceiul tău nu va deveni neplăcut, sau „prea greu”. Mai puțin e mai mult decât deloc.
Elimină obstacolele din calea atingerii obiectivului tău, și creează un mediu favorabil pentru a te menține pe traiectorie. Dacă îți propui să mergi la sală iar lipsa timpului te împiedică să o faci, pregătește-ți hainele, geanta și pantofii cu o seară înainte. În felul acesta nu vei mai pierde timpul să alergi după ele și să te gândești cu ce te îmbraci sau unde îți sunt pantofii, când ești deja agitat și pe grabă.”
Schimbă-ți discursul interior
Majoritatea avem tendința să ne uităm mai mult la ce ne lipsește și ce am vrea îmbunătățim la noi sau în viața noastră. Este important, însă, să acordăm atenție și acelor lucruri pe care le facem bine și să fim recunoscători pentru ce este frumos în viața noastră.
„Dacă ai un avocat al acuzării interior, nu uita să-i dai o voce și avocatului apărării. Acordă-ți timp și răbdare, dă-ți voie să greșești și chiar și să o iei de la capăt. Privește-ți povestea cu empatie și admirație. Orice eșec este o lecție învățată și te aduce mai aproape de obiectivul tău.
Cu cât ne simțim mai bine cu noi înșine, cu atât suntem mai productivi, mai proactivi și mai motivați să facem schimbări pozitive.
Nu în ultimul rând, sărbătorește micile victorii pe parcurs făcând ceva ce-ți place. Acordă-ți timp să te bucuri de progresul tău și să-ți oferi o recompensă pentru o treabă bine făcută. Asta te ajută să dobândești mai multă încredere în tine și să-ți menții motivația”, ne-a sfătuit Raluca Ștefan.