Referitor la hotărârea ca statele membre ale UE să pună la dispoziţia FMI până la 200 de miliarde de euro, preşedintele a clarificat: "Statele care sunt în acord cu FMI nu trebuie să participe la această contribuţie. Trebuie să vă spun că România nu ar fi incapabilă să participe la această contribuţie, pentru că sunt diverse moduri de participare, precum un plasament la FMI din partea BNR care să conteze în continuare în rezerva BNR.
Sigur, nu ţipăm că vrem să dăm bani", a declarat şeful statului.
El a specificat că din cauza Marii Britanii, la Consiliu s-a ajuns la o a treia soluţie care nu modifică tratatul, cel puţin în primă fază, iar pentru România miza a fost să fie parte a proceselor care se vor desfăşura în interiorul zonei euro. Acordul va trebui semnat cel târziu pâna la sfârşitul lunii martie de toate statele care vor să intre în acest proces, fiind vorba de un acord interguvernamental deschis oricărui stat membru UE.
"Suntem extrem de dependenţi de zona euro, iar finanţarea noastra e consistent afectată de neîncrederea în zona euro, economia noastră e extrem de dependentă de băncile din zona euro, nu în ultimul rând exporturile noastre sunt dependente de ce se întâmplă în zona euro", a declarat Băsescu.
Alături de România, alte şase state non-euro şi-au manifestat intenţia de a participa la acest acord.
Elemente semnificative ce intervin odată cu intrarea în vigoare a acordului pentru guvernanţa fiscală
Un lucru extrem de important e legat de obligaţia statelor din zona euro şi a celor care aderă la tratat, de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru un buget national echilibrat şi în surplus.
"Asta înseamnă ca deficitul structural anual nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB", a subliniat şeful statului.
Un alt lucru important e legat de faptul că statele membre se obligă să transmită Comisiei Europene, care devine un supraveghetor, proiectul de împrumuturi pentru anul viitor. "Nu te mai împrumuţi cum îţi vine", a spus Băsescu.
Pentru statele care depăşesc ţinta de deficit bugetar de 3% a fost stablit un automatism pentru aplicarea de sancţiuni, ce pot merge de la suspendarea dreptului de vot, până la reducerea de resurse financiare.
De asemenea, toate statele trebuie să aibă stabilite mecanisme de corecţie a deficitelor.