Acest lucru ar putea crește severitatea furtunilor și ar determina avioanele să zboare mai sus, pentru a evita turbulențele, scrie NewAtlas.
Troposfera este cel mai apropiat strat al atmosferei Pământului, extinzându-se de la suprafața pământului și a mării până la o înălțime de aproximativ 6 km deasupra polilor și la 18 km deasupra tropicelor. Este cel mai cald și mai umed strat. Aerul devine tot mai rece și mai uscat cu cât se urcă mai sus, unde se desfășoară cele mai multe evenimente meteorologice.
Încălzirea provenită de la emisiile de dioxid de carbon este un factor-cheie al creșterii
De la mijlocul anilor 2000 se cunoaște că troposfera se extinde. Pe măsură ce acest strat inferior se încălzește, el împinge în sus o limită numită tropopauză, care separă troposfera de stratosfera superioară, mai rece. O serie întreagă de procese naturale afectează acest strat, dar, cu siguranță încălzirea provenită de la emisiile de dioxid de carbon este un factor-cheie al creșterii.
Pentru acest nou studiu publicat în revista Science Advances. cercetătorii au vrut să afle cât de repede creștea tropopauza și dacă aceasta s-a schimbat în timp. Și au descoperit că a crescut cu aproximativ 50 până la 60 m pe deceniu în ultimii 40 de ani, cel puțin, în emisfera nordică.
Echipa a folosit două surse principale de date: măsurători radiosonde de la baloane meteorologice și date radio GPS de la sateliți.
Studiul a analizat erupțiile vulcanice din anii 1980 și fenomenul El Niño
Pentru a verifica cât de multă influență a avut activitatea umană asupra creșterii tropopauzei, echipa s-a concentrat pe fenomenele naturale despre care se știe că au un impact foarte mare, inclusiv pe erupțiile vulcanice din anii 1980 și pe fenomenul cunoscut drept El Niño, de la sfârșitul anilor 1990.
Acest fenomen generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale. Astfel, cercetătorii au descoperit că cea mai mare parte a creșterii, până la 53 de metri pe deceniu, ar putea fi atribuită schimbărilor climatice induse de om.
”Gazele cu efect de seră ne modifică atmosfera”
„Acesta este un semn clar al schimbării structurii atmosferice”, spune Bill Randel, co-autor al studiului. „Aceste rezultate oferă o confirmare independentă, pe lângă toate celelalte dovezi ale schimbărilor climatice, că gazele cu efect de seră ne modifică atmosfera”, afirmă el.
Echipa spune că, deși o tropopauză mai mare ar putea să nu fie neapărat ceva de care să ne facem griji, ar putea crește severitatea furtunilor și ar determina avioanele să zboare mai sus pentru a evita turbulențele.