Pe o insulă minusculă din largul coastei Caraibelor din Panama, aproximativ 300 de familii își împachetează toate bunurile agonisite pentru a se pregăti de o schimbare dramatică.
Generațiile care au crescut pe Gardi Sugdub, cu o viață dedicată mării și turismului, vor schimba asta pentru terenul continentului.
Obligați să se mute din cauza creșterii nivelului mării
Guna din Gardi Sugdub este prima dintre cele 63 de comunități de-a lungul coastelor Caraibelor și Pacificului din Panama, pe care oficialii guvernamentali și oamenii de știință îi obligă să se mute din cauza creșterii nivelului mării, în următoarele decenii, relatează Euronews.
„Suntem triști, pentru că vom lăsa în urmă casele, relația cu marea, locul unde pescuim, unde ne scăldăm și unde vin turiștii, dar marea scufundă insula încetul cu încetul”, spune Nadín Morales, care s-a pregătit deja să se mute.
Un oficial de la Ministerul Locuințelor din Panama a spus că unii oameni au decis să rămână pe insulă, până când nu vor mai fi în siguranță. Autoritățile nu îi vor forța să plece, a precizat el.
Furtunile, căldura și creșterea nivelului mării amenință micuța insulă din Panama
Gardi Sugdub este una dintre cele aproximativ 50 de insule populate din arhipelagul teritoriului Guna Yala. Are doar 366 de metri lungime și 137 de metri lățime.
În fiecare an, mai ales când vânturile puternice bat în lunile noiembrie și decembrie, apa inundă străzile și intră în case. Schimbările climatice nu numai că duc la o creștere a nivelului mării, ci și la încălzirea oceanelor, alimentând furtunile mai puternice.
Guna a încercat să consolideze marginea insulei cu pietre, nisip și corali, dar apa mării continuă să vină.
„În ultimul timp, am văzut că schimbările climatice au avut un impact major”, a spus Morales. „Acum marea ajunge la un nivel la care nu era înainte, iar căldura este insuportabilă”, povestește el.
Guvernul autonom din Guna a decis în urmă cu două decenii că trebuie să ia în calcul la părăsirea insulei pentru că devenise prea aglomerată. Efectele schimbărilor climatice au accelerat această problemă, declară Evelio López, un profesor de 61 de ani de pe insulă.
El plănuiește să se mute cu rudele pe noul amplasament de pe continent, pe care guvernul l-a dezvoltat în ultima perioadă.
Casele din beton sunt înșirate pe o rețea de străzi pavate din jungla tropicală luxuriantă, la doar doi kilometri de port.
Consecință directă a schimbărilor climatice
Steven Paton, directorul programului de monitorizare fizică al Smithsonian Institution din Panama, a spus că această situație „este o consecință directă a schimbărilor climatice, prin creșterea nivelului mării”.
„În medie, insulele se află la doar o jumătate de metru deasupra nivelului mării și, pe măsură ce acest nivel crește, mai devreme sau mai târziu, toate insulele vor fi abandonate până la sfârșitul secolului”, consideră Paton.
„Toate coastele lumii sunt afectate de acest lucru, la viteze diferite”, a spus Paton.
Locuitorii unei mici comunități de coastă din Mexic s-au mutat, anul trecut, după ce furtunile au continuat să le distrugă casele.
Guvernele din toată lumea sunt forțate să ia măsuri. Începând cu orașul Veneția, până la comunitățile de coastă din Noua Zeelandă.
Un studiu recent al Direcției de Schimbări Climatice a Ministerului Mediului din Panama, cu sprijinul universităților din Panama și Spania, a estimat că până în 2050, Panama va pierde aproximativ 2,01% din teritoriul de coastă din cauza creșterii nivelului mării.