Schimbările climatice au deja consecințe grave. Nimic nu le mai poate opri

schimbari climatice

SURSA FOTO: Dreamstime

Nu mai e nicio îndoială că situația este terifiantă când vorbim de schimbările climatice. Efectele lor afectează orice, de la sexul și dimensiunea animalelor până la starea culturilor de vin și de cafea.

Șopârlele care își schimbă sexul, caprele care nu mai cresc așa cum trebuie și afectarea calității vinului nu s-au aflat pe agenda COP27, dar, pe măsură ce consecințele schimbărilor climatice devin mai severe, este probabil să asistăm la efecte tot mai bizare, arată un articol publicat pe site-ul Forumului Economic Mondial, prezentând cele mai importante consecințe.

Consecințele schimbărilor climatice

Raportul IPCC afirmă că suntem pe cale să depășim ținta de 1,5 grade Celsius, până în 2040, dacă nu chiar mai devreme stabilită prin Acordul de la Paris. O serie de fenomene meteorologice extreme, cum ar fi furtunile și valurile de căldură, devin evenimente cu victime în toată lumea. Iată opt lucruri neașteptate pe care schimbările climatice încep să le aibă.

1. Șopârlele care-și schimbă sexul

„Dragonul bărbos” este o șopârlă originară din Australia. Ca și în cazul altor reptile, sexul embrionilor este afectat de temperatură. O schimbare de sex indusă de climat a fost confirmată, pentru prima dată în 2015, conform sutdiilor efectuate la Universitatea din Canberra. „Dragonul barbos”, dragon de sex masculin a devenit femelă, transformare care a avut loc în salbăticie. Acest lucru a generat îngrijorare în rândul oamenilor de știință, care se tem că masculii ar putea deveni din ce în ce mai rari, pe măsură ce temperaturile continuă să crească, punând întreaga specie în pericol de dispariție. Așa-numita determinare a sexului dependentă de temperatură afectează și crocodilii, majoritatea țestoaselor și mulți pești.

2. Caprele care se micșorează

Temperaturile mai calde au făcut ca unele capre care trăiesc în Alpii italieni să crească de dimensiuni mai mici. Capra de munte Alpine Chamois cântărește acum în medie cu 25% mai puțin decât în anii 1980, conform Science Daily. Animalele cu sânge cald pot pierde în greutate deoarece temperaturile ridicate înseamnă că nu mai au nevoie de atâta carne.

3. Vin mai prost

Strugurii sunt foarte sensibili la schimbările de temperatură. Pot putrezi sau nu se coc, dacă temperaturile nu sunt potrivite. De aceea sticlele de vin din anumiți ani au un gust mai bun și sunt mai apreciate. Chiar și atunci când strugurii supraviețuiesc căldurii, gustul lor se schimbă. Schimbările climatice înseamnă că ar putea exista chiar și o reducere cu 73% a suprafețelor potrivite pentru cultivarea vinului, până în 2050.

4. Mai puțină cafea

Culturile de cafea sunt și ele afectate de schimbările climatice. Fermierii din Brazilia, cel mai mare exportator de cafea din lume, s-au confruntat în acest an cu cantități mai mici de boabe Arabica din cauza înghețurilor și a secetei, spune Bloomberg. Un studiu publicat în revista PLOS One modelează condițiile de creștere pentru cafea, caju și avocado în următorii 30 de ani și a constatat că, în general, cafeaua este „cea mai vulnerabilă, în toate regiunile producătoare.

5. Călătoriile cu avionul devin mai riscante

Tiparele de circulație a aerului devin din ce în ce mai puțin previzibile din cauza schimbărilor climatice, ceea ce poate duce la zboruri mult mai riscante. De altfel, deja turbulențele au devenit cea mai frecventă cauză a accidentelor aeriene. Peste 65% dintre incidentele înregistrate de anchetatorii americani în cazul accidentelor aviatice între anii 2017-2020 au fost cauzate de intrarea aeronavelor în zone cu turbulențe.

6. Mai multe fulgere

Fulgerele au lovit Pământul de aproximativ 8 milioane de ori pe zi, dar acest număr ar putea crește semnificativ, pe măsură ce încălzirea globală se accelerează. Un studiu a estimat că fiecare 1°C de încălzire ar putea duce la o creștere cu 12% a fulgerelor. „Schimbările climatice fac aerul mai cald, ceea ce îi permite să rețină mai multă umiditate, iar acești actori pot crește șansa de furtuni”, conform site-ului Inside Climate News. Fulgerele pot provoca incendii forestiere și daune la echipamentele electrice și la rețelele electrice.

7. Vulcani în erupție

Mulți ghețari acoperă părțile laterale ale vulcanilor activi. Pe măsură ce acești ghețari se topesc, reducerea presiunii pe suprafața Pământului ar putea modifica mișcarea magmei vulcanice, ducând la mai multe erupții. Oamenii de știință care au comparat erupțiile vulcanice istorice cu era glaciară au văzut că numărul erupțiilor a scăzut semnificativ pe măsură ce clima s-a răcit și nivelul gheții s-a extins. O erupție produsă în decembrie 2021 la unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia a fost cauzată de câteva zile de ploaie abundentă care a destabilizat lava din craterul de vârf al vulcanului.

8. Broaște mai zgomotoase

Broasca coquí din Puerto Rico și-a luat numele după orăcăitul puternic pe care masculii îl fac noaptea. Aceste orăcăituri par să devină mai puternice, dar nu din cauza sezonului de împerechere, ci a încălzirii globale, spun oamenii de știință.