Schimbările climatice modifică chimia vinului
Valurile de căldură toridă, incendiile și alte calamități cauzate de climă au distrus recoltele de struguri în Europa, America de Nord, Australia, potrivit Knowablemagazine.
Anul 2020 a arătat că schimbările climatice pot afecta strugurii, fără a-i distruge direct. Incendiile și temperaturile mai calde pot transforma aroma și savoarea vinului, având în vedere că personalitatea și calitatea unui vin depind de chimia delicată a strugurilor și de condițiile în care sunt cultivați.
Mulți viticultori sunt din ce în ce mai îngrijorați că schimbările climatice vor priva vinurile de aromele lor definitorii. „Aceasta este marea îngrijorare”, spune Karen MacNeil, o expertă în vin din Napa Valley și autoarea cărții ”The Wine Bible”.
Cea mai mare provocare pe care o aduc schimbările climatice vinificației este imprevizibilitatea, spune MacNeil. Producătorii știau perfect ce soiuri să crească, cum să le cultive, când să recolteze boabele și cum să le fermenteze pentru a produce un vin consistent și de calitate. Astăzi însă fiecare pas stă sub semnul incertitudinii.
Acest lucru i-a făcut pe cercetători și pe viticultori să găsească modalități de a păstra soiurile de struguri îndrăgite și calitățile lor unice în condițiile schimbătoare și capricioase ale unei planete care se încălzește tot mai mult.
Gustul schimbărilor climatice
Vremea extremă poate ucide chiar și cea mai rezistentă viță de vie, dar o mare parte din amenințarea climatică este una invizibilă: este vorba de modificările chimice ale strugurilor. Acest lucru se datorează faptului că, după cum se știe, calitatea vinului se rezumă la atingerea echilibrului între trei aspecte ale fructului: zahăr, acid și compuși secundari.
Aceste trei componente și, prin urmare, aroma vinului, sunt afectate de numeroși factori de mediu, inclusiv de tipurile de sol, niveluri de precipitații și ceață, toate acestea fiind cuprinse în cuvântul francez „terroir”. Pentru vinurile produse în locuri mai calde, schimbările climatice sunt îngrijorătoare, deoarece riscă să-și piardă ”simțul locului”.
Cultivatorii schimbă deja practicile tradiționale
Cultivatorii din întreaga lume schimbă deja practicile tradiționale pentru a tempera efectele încălzirii climatice. Strugurii sunt adesea recoltați mai devreme în cursul anului pentru a preveni supramaturarea, iar în regiunile predispuse la incendii pentru a evita ”pata de fum”.
Viticultorii din Bordeaux se grăbesc acum să culeagă strugurii dimineața devreme, când aciditatea este cea mai mare, și tund plantele stufoase pentru a reduce producția de zahăr.