În schimb, unii anticipează că o astfel de catastrofă poate avea loc chiar mai devreme. Dezastrele de mediu rămân în prim-planul preocupărilor oamenilor de știință, potrivit Thecooldown.
În următorul deceniu sau în următorii doi ani?
Forumul Economic Mondial (WEF) a chestionat 1.490 de experți în risc din întreaga lume, în perioada 4 septembrie – 9 octombrie 2023. Dintre cei chestionați, aproape două treimi au spus că se așteaptă la o șansă crescută de catastrofe globale în următorul deceniu. Aproximativ 30% au spus că se așteaptă la același lucru în următorii doi ani.
Dezinformarea privind schimbările climatice și evenimente meteorologice extreme
Experții au identificat dezinformarea drept cel mai mare risc în următorii doi ani, urmat de evenimente meteorologice extreme. Primele cinci riscuri sunt evenimentele meteorologice extreme, schimbările critice ale sistemelor Pământului, pierderea biodiversității, colapsul ecosistemului, deficitul de resurse naturale și dezinformarea.
Trebuie să ne alarmeze aceste predicții?
Potrivit FEM, „riscurile de mediu ar putea atinge un punct fără întoarcere”. Organizația subliniază că două treimi dintre respondenți consideră că vremea extremă este „riscul care poate prezenta o criză materială, la scară globală, în 2024”.
Incendiile de pădure de anul trecut din Canada, considerate fără precedent, au făcut scrum mai bine de 18 milioane de hectare de pădure, o suprafaţă de mărimea Siriei. WWA a descoperit că vremea fierbinte şi uscată, responsabilă în parte pentru izbucnirea incendiilor, este de cel puţin două ori mai probabilă într-o lume în curs de încălzire, comparativ cu o lume în care nu ar exista încălzire globală.
Oamenii de ştiinţă au arătat că schimbările climatice au mărit cu până la 50 la sută intensitatea ploilor torenţiale din Libia, din septembrie anul trecut. Acestea au provocat inundaţii catastrofale, soldate cu moartea a peste 3.400 de oameni.
Prin actuala creştere a emanaţiilor de gaze cu efect de seră, ONU a calculat că până în anul 2100 temperatura medie va creşte cu până la 2,9 grade Celsius, comparativ cu perioada de dinaintea revoluţiei industriale. Deja temperatura a crescut la sol cu 1,4 grade Celsius, cu urmări extreme asupra fenomenelor meteo.
Ce se mai poate face?
Deși poate părea că nu mai e nimic de făcut, „adevărul este că va trebui să luăm măsuri”, a declarat John Scott, șeful departamentului de risc pentru sustenabilitate la Zurich Insurance Group, care a colaborat la raport cu FEM.
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să puneți presiune asupra oamenilor aflați putere, susține el.
AMOC va declanșa haosul climatic
AMOC ar putea intra în colaps mai devreme decât s-a crezut. Un punct de cotitură major al climei ar putea fi mai aproape decât s-a crezut. Cercetătorii spun că Atlantic Meridional Turning Current (AMOC) ar putea fi mai aproape de colaps decât s-a anticipat. Dacă se va întâmpla asta, susțin oamenii de știință, rezultatele vor fi catastrofale pentru întreaga planetă.
Cel mai recent studiu care avertizează asupra acestui colaps iminent a fost publicat în revista Science Advances. Este un studiu care evidențiază riscul AMOC. Acest curent este o parte importantă a modului în care oceanul nostru mișcă apa caldă și rece prin oceane. Iar dacă nu reușește să o facă, există pericolul unor schimbări climatice teribile, peste tot în lume, potrivit Bgr.
Posibilul colaps al AMOC, o „schimbare globală”, cu efecte devastatoare
Cercetătorii au numit posibilul colaps al AMOC drept o „schimbare globală”. Dacă se va întâmpla, atunci vom asista la temperaturi ridicate în tropice, temperaturi foarte scăzute în toată Europa și o creștere a nivelului mării în Atlanticul de Nord.
Noile descoperiri susțin că prăbușirea este mult mai aproape decât a subliniat anterior într-o evaluare IPCC (Grupul de lucru Interguvernamental pentru Schimbări Climatice).
Gheața va acoperi Anglia și părți ale Europei
Cu toate acestea, cercetătorii nu evidențiază o dată specifică a momentului în care s-ar putea produce colapsul. Ei menționează că, dacă se va întâmpla, va schimba lumea noastră, inclusiv agricultura. În plus, dacă apele calde nu se pot deplasa spre nord, atunci gheața din nord s-ar putea deplasa mai spre sud.
Acest lucru ar permite ca gheața să acopere Anglia și părți ale Europei, schimbând în mod fundamental temperatura cu 1 până la 2 grade Celsius. Concluzia lor este că un colaps al AMOC ar fi un eveniment terifiant.