Schimbările climatice, efect asupra pieței imobiliare. Dezastrele naturale împiedică procesul de vânzare

Sursă: Dreamstime

Pe măsură ce schimbările climatice alimentează dezastrele naturale la scară largă, piața imobiliară capătă un nou sens. În 2021, proprietarii de case din America s-au confruntat cu amenințări, de la gerul paralizant, până la evacuări provocate de incendiile de vegetație.

Achiziționarea unei case este destul de complicată pe o piață care supraîncărcată în multe orașe din SUA. Riscurile emergente legate de schimbările climatice vor complica și mai mult deciziile oamenilor.

Dar investitorii nu vor mai putea să se scuze că nu au cercetat înainte riscurile climatice locale. Creditorii ipotecari se vor confrunta cu un risc mai mic ca debitorii să nu mai plătescă, iar companiile de asigurare vor suferi mai puține pierderi, dacă iau în considerare riscurile climatice, scrie The Conversation.

O carte apărută recent, intitulată „Adaptarea la schimbările climatice: piețele și managementul unui viitor incert”, explorează exact acest lucru: modul în care Big Data va ajuta oamenii, firmele și guvernele locale să ia decizii mai bune în fața riscurilor climatice.

Cartea observă apariția unei industrii de analiză a riscurilor climatice pentru sectorul imobiliar, cu o dezvoltare promițătoare. Dar, probabil, guvernul federal ar trebui să stabilească standarde pentru a se asigura că o astfel de industrie oferă informații fiabile și precise.

Dacă schimbările climatice vor devasta California, oamenii ar putea regreta investiția

Oamenii care cumpără proprietăți în California sunt siguri că acest stat va continua să fie și în viitor un loc bun pentru a trăi. Dacă însă schimbările climatice vor devasta o mare parte din California, cei care cumpără case ar putea să regrete investiția făcută.

Cercetări recente care studiază proprietățile imobiliare din SUA arată că riscul de inundații și riscul de incendii se reflectă în prețurile actuale ale locuințelor. Proprietățile care sunt percepute a fi mai riscante se vând la un preț mai mic, dar nu este clar dacă aceste reduceri de prețuri climatice compensează pe deplin cumpărătorii pentru riscurile la care sunt expuși.

Schimbările climatice fac ca evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi furtunile tropicale și inundațiile, să fie mai frecvente și intense în multe locuri. Se vor schimba percepțiile oamenilor privind riscurile odată cu aceste schimbări? Studiile arată că mulți oameni subestimează riscurile climatice pentru locuințe.

Informațiile asimetrice de pe piețe pot împiedica vânzările

După cum a explicat economistul George Akerlof, laureat al Premiului Nobel, informațiile asimetrice de pe piețe – când vânzătorii știu mai multe despre un produs decât cumpărătorii – pot împiedica vânzările. Cumpărătorii se tem pe bună dreptate să nu se-alegă cu praful de pe tobă în urma unor astfel de calamități, fie că e vorba de o mașină, fie de o casă.

Un fel de Standard & Poor’s, dar pentru riscul climatic

Așa cum Moody’s și Standard & Poor’s evaluează solvabilitatea companiilor private, pentru a ajuta la informarea investitorilor, tot mai multe firme caută să evalueze riscurile climatice – de la inundații la riscul de căldură extremă și incendii. Aceste companii au deja un nume: Climate Check, First Street Foundation, Jupiter Intelligence, Moody’s ESG Solutions Group și RMS.

Evaluatorii riscurilor climatice folosesc dezastrele naturale recente pentru a compara geografia inundațiilor care au avut loc recent cu ceea ce prezice modelul lor. De obicei, acestea combină cercetarea experților în climatologie și hidrologie cu un model de schimbări climatice pentru a genera hărți de riscuri.

Dar, ca orice industrie în curs de dezvoltare, predicția climatică rafinată spațial s-a dezvoltat inegal. Unele modele sunt solide din punct de vedere științific și foarte precise, în timp ce altele sunt de o calitate inferioară.

Salvarea de vieți și protejarea bunurilor

Firmele de evaluare a riscurilor climatice ar putea contribui la creșterea rezistenței sectorului imobiliar din SUA, ajutând cumpărătorii de case să devină mai realiști. Dezvoltarea competențelor și a infrastructurii pentru a prezice mai bine riscurile climatice este o strategie utilă pentru adaptarea la aceste riscuri.

Dacă firmele pot dezvolta modele predictive de încredere, oamenii nu vor mai regreta investițiile imobiliare și vor ști că viața nu mai este supusă riscurilor privind clima.