Documentul realizat de DARA şi Climate Vulnerable Forum, un parteneriat de douăzeci de ţări stabilit în 2009 şi ce urmează să fie prezentat miercuri la New York, trasează un portret sumbru al efectelor economice pe fondul încălzirii climatice.
Raportul îngrijorător relevă astfel existenţa unui "rău fără precedent pentru societatea umană şi dezvoltarea economică actuală ce va înfrâna din ce în ce mai mult creşterea, în baza unei actualizări decisive şi a unei revizuiri a estimărilor anterioare privind pagubelor legate de modificările climatice".
Cu toate acestea, notează documentul, atacarea cauzelor aflate la originea schimbărilor climatice ar putea antrena, din contră, "profituri economice majore pentru planetă, atât pentru marile economii, cât şi pentru ţările sărace". Studiul avansează estimări conform cărora economiile puternic emiţătoare de dioxid de carbon sunt responsabile de cinci milioane de morţi pe an, în esenţă provocate de poluarea din aerul respirat.
"Eşecul acţiunilor împotriva modificării climatice costă deja economia mondială 1,6% din PIB-ul său, adică 1.200 de miliarde de dolari pe an în termeni de prosperitate", conform sursei citate. Mai mult," temperaturile care cresc rapid şi poluarea legată de dioxidul de carbon vor contribui la dublarea costurilor mondiale până la 3,2% din PIB-ul global până în 2030", avertizează experţii în raportul lor.
Sursa: Agerpres