Chiar și așa, omenirea va avea parte de furtuni, inundații și valuri de căldură periculoase. Dacă planeta se încălzește cu peste 1,5 grade, impactul va fi uriaș. Oamenii de știință avertizează că ar putea avea loc schimbări bruște, cu impact devastator în întreaga lume, scrie npr.org.

Astfel de schimbări climatice sunt uneori numite ”puncte de vârf”  deși nu sunt atât de abrupte pe cât ar sugera termenul respectiv. Cele mai multe vor avea loc pe parcursul deceniilor. Unele ar putea dura secole, altele pot fi parțial reversibile sau evitabile.  Toate vor avea implicații enorme și de durată pentru oameni, plante și animale. Și nu doar temperaturile ridicate sunt problema, ci și efectele secundare, cum ar fi crizele alimentare sau financiare, conflictele sau focarele de boli cu potențial de dezastru.

Aceste calamități mai pot fi evitate?

Aceste calamități mai pot fi, încă evitate, dar numai dacă țările se mișcă mult mai agresiv pentru a reduce poluarea, care provoacă la schimbările climatice. Pământul s-a încălzit deja cu aproximativ 1 grad Celsius. Dacă țările lumii, inclusiv Statele Unite, își îndeplinesc promisiunile de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, estimări recent sugerează că temperatura Pământului va depăși pragul de 2,8 grade. Acestea sunt cele trei schimbări importante provocate de încălzirea globală:

Prima schimbare: Calotele glaciare din Groenlanda și Antarctica de Vest s-ar putea prăbuși

Imensa calotă glaciară a Groenlandei a pierdut 4.700 de miliarde de tone într-un interval de 20 de ani, contribuind doar ea la creşterea nivelului oceanului planetar cu 1,2 cm. Schimbările climatice le fac deja să se topească și ridică nivelul mării în întreaga lume. Dacă lucrurile vor rămâne așa, această topire se va accelera constant. Oamenii de știință avertizează că va duce la prăbușirea unor părți din calotele glaciare, trimițând cantități masive de apă în oceanele lumii. Schimbările climatice sunt deosebit de alarmante în Arctica de Vest, unde s-au manifestat în ultimele decenii într-un ritm de trei ori sau chiar de patru ori mai mare decât în restul planetei.

A doua schimbare: Permafrostul se poate dezgheța

Schimbările climatice determină dezghețarea permafrostului din Arctica. Pe măsură ce Pământul se apropie de pragul de încălzire de 2 grade Celsius, permafrostul care se va dezgheța va cauza atât probleme locale, cât și globale. În condiţii normale, stratul de permafrost scade cu 50 de centimetri în fiecare vară, dar, din cauza încălzirii globale, straturile vechi ale permafrostului încep să fie expuse căldurii şi luminii solare.

A treia schimbare: Recifele de corali ar putea dispărea pentru totdeauna

Recifele de corali sunt o mică parte a oceanului, dar reprezintă un ecosistem de bază pentru viața marină, susținând aproximativ 25% din toate speciile. Recifele de corali sunt foarte sensibile la căldură și, pe măsură ce oceanele se încălzesc, viitorul lor este în pericol. Coralii au capacitatea de a se recupera, dar valurile repetate de căldură, așa cum s-a întâmplat cu Marea Barieră de Corali din Australia, pot ucide un recif, cauzând prăbușirea ecosistemului. Fenomenul de albire în masă se produce atunci când coralii, deranjaţi de creşterea temperaturii, expulzează algele microscopice cu care trăiesc în simbioză, denumite zooxante. Acestea furnizează coralilor hrana de care au nevoie, dar şi culoarea scheletului din calcar. Dacă zooxantele nu revin în ţesutul coralian, coralul moare.