O situație similară se înregistrează și în SUA, unde perturbările ciclului apei, în special seceta tot mai mare, vor deveni mai frecvente ca urmare a creșterii temperaturii globale.
Și, în timp ce Phoenix și Los Angeles implementează programe de plantare de noi copaci pentru a găsi soluții la temperaturile record, în Nevada s-a ajuns la o soluție și mai extremă: interzicerea peluzelor nefuncționale. Altfel spus, interzicerea zonelor cu iarbă.
Iarba trebuie să dispară
Potrivit CBS News, în statul Nevada, schimbările climatice au făcut ca apa să fie din ce în ce mai rară. Din acest motiv, conform noii legi adoptate de acest stat, iarba trebuie să dispară.
„Dacă analizăm utilizarea apei în aer liber în sudul Nevada, amenajarea peisagistică este, de departe, cel mai mare utilizator de apă, mai precis pentru udarea ierbii”, spune Bronson Mack de la Autoritatea Apei din Las Vegas.
Las Vegas a renunțat deja la aproximativ patru milioane de metri pătrați de iarbă de pe proprietățile publice pentru că autoritățile spun că nu-și mai pot permite să asigure udarea.
„De fapt, în următoarele două luni până la un an, toată această iarbă va fi complet eliminată și va fi înlocuită cu copaci și plante irigate prin picurare”, precizează un reprezentant al autorității locale.
O nouă lege care va intra în vigoare în 2027 va interzice iarba „nefuncțională”
„Avem nevoie de un nou mod de a ne gestiona apa și râurile, iar acesta este un pas în direcția corectă”, adaugă el.
Nevada are alte planuri de conservare a apei, cum ar fi îndepărtarea gazonului și înlocuirea sa cu iarbă artificială, care nu trebuie udată.
O nouă lege care va intra în vigoare în 2027 va interzice iarba „nefuncțională” din jurul locuințelor. Aceasta nu va include parcurile și terenurile de golf.
Gazonul e de vină?
SUA se confruntă deja cu începutul unei penurii de apă. Un studiu din 2021 a constatat că seceta din vestul SUA este cea mai gravă din regiune, din ultimii peste o mie de ani, mare parte din aceasta fiind rezultatul schimbărilor climatice.
Deși gazonul nu contribuie direct la schimbările climatice, se spune că acesta ocupă spațiul plantelor care ar putea contrabalansa carbonul sau care pot încetini incendiile de vegetație.
Lacul Mead, cel mai mare rezervor de apă artificial din Statele Unite, din punctul de vedere al volumului, a atins unele dintre cele mai scăzute niveluri din cei 80 de ani de existență, ajungând la un minim istoric, potrivit ultimelor date ale agenţiei guvernamentale United States Bureau of Reclamation (USBR), care se ocupă de administrarea bazinelor de apă din ţară.
Situat la circa 48 km sud-est de Las Vegas (statul Nevada), la graniţa cu statul Arizona, lacul este amplasat pe fluviul Colorado. Potrivit Serviciului Parcurilor Naţionale din SUA, lacul Mead furnizează apă pentru aproximativ 25 de milioane de oameni din Arizona, Nevada, California şi Mexic.
Din cauza secetei și a condițiilor de debit scăzut, lacul de acumulare a atins unele dintre cele mai scăzute niveluri din ultimele opt decenii.
Se micșorează și piscinele
Odată cu scăderea nivelului apei din Lacul Mead, oficialii din comitatul Clark au votat pentru a micșora dimensiunea piscinelor, la cel mult 600 de mp. Cel mai mare oraș din Nevada are aproximativ 200.000 de piscine rezidențiale pentru 2,4 milioane de oameni.
„A avea o piscină în Las Vegas e ca și cum ai avea o a doua mașină. Este ceva cât se poate de normal”, spune Kevin Kraft, proprietarul unei companii care proiectează piscine.
Autoritățile cred că prin această măsură se vor economisi 3,2 milioane de galoane de apă în primul an și până la 32 de milioane galoane de apă până în anul 2032.