Schimbările climatice pun probleme Chinei. Beijingul are nevoie de investiții de 17.000 miliarde de dolari

Sursă: Kremlin.ru

China are un obiectiv major de realizat în următorii zeci de ani, iar investițiile estimate de către Banca Mondială se apropie de 20.000 de miliarde de dolari. Totul a fost dezvăluit în raportul prezentat miercuri şi care vizează provocările Chinei în materie de climă și dezvoltare.

Obiectivele climatice ale Chinei implică cheltuieli uriașe, atrage atenția Banca Mondială.

Beijingul trebuie să scoată din buzunar 17.000 de miliarde de dolari în următorii zeci de ani

Mai exact, pentru îndeplini obiectivele climatice, Beijingul are nevoie are nevoie să investească aproximativ 17.000 de miliarde de dolari, se arată într-un raport al Băncii Mondiale.

Autorităţile chineze trebuie să aloce investiții suplimentare de până la 17.000 de miliarde de dolari în infrastructura și tehnologia ecologică din sectoarele energiei și transporturilor. Abia astfel s-ar putea ajunge la obiectivul de zero emisii până în anul 2060, se arată în cel mai nou raport al Băncii Mondiale care vizează provocările Chinei în materie de climă și dezvoltare.

Acest cost imens nu va putea fi acoperit fără investiţii private de către a doua economie a lumii, se mai arată în raportul Băncii Mondiale, citat de agenţia Reuters.

China se confruntă cu o ameninţare semnificativă ca urmare a schimbărilor climatice, mai ales în zona orașelor sale de coastă, dens populate și evoluate din punct de vedere economic.

China trebuie să treacă la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon

Specialiștii Băncii Mondiale estimează că schimbările climatice ar putea reduce producția economică a Chinei cu 0,5 % până la 2,3 % încă din 2030, se arată în raportul citat, ce a fost prezentat miercuri, 12 octombrie.

Manuela Ferro, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Asia de Est și Pacific, a explicat: „Perspectivele de creștere pe termen lung ale Chinei depind din ce în ce mai mult de reechilibrarea economiei, de la investiții în infrastructură la inovare, de la exporturi la consumul intern și de la alocarea resurselor condusă de stat la cea bazată pe piață.”

În plus, raportul Băncii Mondiale atrage atenţia că ar fi imposibil să se atingă obiectivele climatice globale fără ca țara să treacă la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon, deoarece China emite 27% din dioxidul de carbon la nivel mondial și o treime din gazele cu efect de seră din toată lumea.

Participarea sectorului privat este „crucială” pentru a asigura calea Chinei către neutralitatea emisiilor de carbon, se mai arată în raportul prezentat miercuri, 12 octombrie, de către Banca Mondială.