În condițiile în care Acordul climatic de la Paris privind protecția climei este tot mai susținut, instituțiile care aparțin vechilor sisteme o singură cale: să devină ecologice.
Companiile energetice trebuie să oprească de anul acesta proiectele noi de explorare a petrolului şi gazelor pentru a menţine schimbările climatice pe linia de plutire, a anunțat recent Agenţia Internaţională de Energie.
Strămutarea a 2 miliarde de oameni din întreaga lume
Emisiile globale de gaze cu efect de seră se ridică în prezent la peste 10.000 de milioane de tone metrice de carbon. În acest ritm, schimbările climatice vor duce la strămutarea a două miliarde de oameni din întreaga lume ca urmare a creșterii nivelului oceanului. În același timp, va costa economia globală miliarde de dolari și va duce la 250.000 de decese pe an înainte de anul 2100.
Lista efectelor nocive este nesfârșită, un motiv ca industriile să fie presate să devină mai responsabile față de mediu. Conform datelor, aproximativ 100 de companii de combustibili fosili sunt responsabile pentru aproximativ 70% din emisiile la nivel mondial.
Unii consideră că vina nu ar trebui pusă exclusiv pe companiile de combustibili fosili, întrucât și țările bogate contribuie semnificativ la încălzirea globală. Numai SUA au emis cantități mai mari de CO2 decât orice altă țară, cu până la un sfert din toate emisiile de gaze începând cu 1751. Prin comparație, în ciuda creșterii uriașe a emisiilor din China în ultimul deceniu, emisiile per persoană sunt la mai puțin de jumătate din cele din SUA.
Mesajul lui Bill Gates
Dintr-un total de peste 33 de miliarde de tone de dioxid de carbon produse la nivel global, gospodăria americană medie produce doar 8,1 tone metrice. De asemenea, cei mai bogați zece oameni din SUA consumă de aproximativ 20 de ori mai multă energie decât primii zece din orice altă țară.
Inovaţiile sunt necesare pentru a preveni un dezastru climatic, susține Bill Gates. Miliardarul a cerut o creştere de cinci ori a investiţiilor guvernamentale în cercetarea energiei curate şi a altor inovaţii climatice din întreaga lume în următorul deceniu. El estimează că va fi nevoie de cel puţin 110 miliarde de dolari anual pentru cercetare.
Sursă foto: Dreamstime